“Vechi ca lumea”, Onixul a fost exploatat si pretuit inca din Antichitate, fiind folosit in realizarea podoabelor (inele, medalioane), a vaselor si a obiectelor decorative. Onixul este prima piatra pe care o intalnim in paginile Sfintei Scripturi, iar asta spune totul despre vechimea ei. Aceasta piatra se gaseste in mare masura in India, Brazilia, Uruguay, Mexic, SUA si pe insula Madagascar.
Onixul apare in diferite nuante: rosu, galben, verde, adesea si cu striatii de diferite culori, dar cel mai frecvent intalnit este onixul alb si negru. Culoarea neagra a onixului nu a fost peste tot corelata cu fortele intunericului si cu moartea, in Egipt, culoarea intunecata a pietrei a fost asociata cu cea a pamantului fertil, iar in Persia si India se folosea in prevenirea deochiului si pentru a usura chinurile nasterilor.
In schimb, in Europa, piatra a fost ocolita inca din Evul Mediu, spunandu-se ca este o piatra a nemultumirii si discordiei, ca aducea ghinion si cosmaruri nocturne. In timp, Onixul si-a recastigat locul printre cele mai apreciate pietre naturale, fiindu-i redata importanta pe care si-a pierdut-o cu anii, astfel in secolul al XIX-lea onixul negru si alb-negru a devenit extrem de cautat mai intai in Anglia, dar si in multe alte tari europene. Datorita cererilor mari, Onixul fiind un mineral rar intalnit in natura, au aparut si imitatiile de onix din agat poros sau din calcedon cenusiu. Falsurile sunt greu de identificat cu ochiul liber, fiind necesar un examen mineralogic.
Sursa foto: Wikipedia.org
25 Octombrie 2013
A.I.
editor artline.ro