Galelor Oscar, Cesar, BAFTA, Goya li se alatura din luna martie o gala romaneasca: Gala Premiilor Gopo, luandu-si numele de la renumitul cineast, castigator in urma cu 50 de ani a unui Palme d’ Or. Un eveniment gandit si organizat de APFR, "responsabil" si pentru existenta Festivalului International de Film Transilvania de la Cluj.
La 50 de ani de la castigarea Palme d’Or-ului pentru Cel mai bun scurt metraj de animatie (Scurta istorie) de catre Ion Popescu Gopo, APFR-ul aduce un omagiu marelui cineast, lansand acest eveniment intr-un moment in care cinematografia romaneasca s-a impus puternic la nivel international.
Nominalizarile la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselectie ales de APFR, compus din 5 profesionisti din domeniu (regizori, producatori, actori, directori de imagine, critici de film s.a) si vor fi anuntate cu o luna inaintea Galei de decernare a premiilor.
Membrii juriului primei editii sunt Cristina Corciovescu (critic de film), Alina Salcudeanu (CNC), Vivi Dragan Vasile (director de imagine), Nicolae Margineanu (regizor) si Marius Stanescu (actor).
Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele romanesti produse in Romania sau realizate in regim de coproductie, dar cu participare majoritar romaneasca care au avut premiera pe ecranele din Romania in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie a anului precedent si au beneficiat de cel putin o saptamana de difuzare cinematografica.
Cu exceptia Premiului pentru intreaga activitate, decernat unei personalitati din cinematografia romaneasca, castigatorii la toate celelalte categorii vor fi votati din randul nominalizatilor de catre un numar mare de profesionisti din industria locala de film (regizori, producatori, actori, critici, distribuitori etc.) prin vot secret, trimis fie prin posta, fie on-line catre o firma specializata in centralizarea voturilor.
Prin experienta deja acumulata in organizarea unor evenimente de inalta tinuta, precum Festivalul International de Film Transilvania (galele de decernare a premiilor transmise in fiecare an in direct), APFR-ul certifica organizarea unei gale profesioniste, care sa celebreze succesele recente ale cinematografiei romanesti.