Sunt doar cateva dintre intrebarile la care neurologul si cercetatorul Oliver Sacks incearca sa raspunda in Muzicofilia. Povestiri despre muzica si creier, fascinant studiu semnat de cel care considera ca omul este o fiinta muzicala prin excelenta.
Dar cum ne influenteaza muzica? De ce, asa cum arata Sacks, sunt cazuri de Alzheimer sau amnezie unde terapia prin muzica a ajutat la obtinerea unor rezultate spectaculoase? Cum se explica diferentele anatomice intre creierul unui muzician si cel al unui om care nu este interesat catusi de putin de muzica? Folosind mijloace de investigatie de ultima generatie, avand in sprijinul sau atat experienta medicala a neurologului cat si compasiunea medicului pentru pacientii sai, Oliver Sacks incepe astfel o fascinanta calatorie intr-un spatiu ce are inca multe necunoscute.
Exista in aceasta naratiune stiintifica numeroase date despre recuperari miraculoase datorate in buna masura muzicii, cat si despre halucinatii muzicale, crize epileptice provocate tocmai de tratamentul melodic cu un efect pozitiv in cazul altor persoane, Exista si reversul medaliei, cum este cazul barbatului lovit de traznet, care imediat dupa aceea nu doar ca a inceput sa fie pasionat de muzica, dar s-a dovedit si un surprinzator de talentat pianist si chiar compozitor, de parca socul ar fi activat zone pana atunci somnolente din creier. Legatura dintre neurostiinta si muzica apare asadar in cartea lui Oliver Sacks ca vasta, bizara, misterioasa si superba.
In 2007 The Washington Post includea Muzicofilia pe lista celor mai bune carti ale anului.