Guvernul olandez a acceptat sa returneze peste 200 de tablouri, confiscate in timpul razboiului de oficialii nazisti, mostenitorilor unui colectionar evreu. Intregul lot, intre care se numara tablouri de Rubens, Rembrandt sau Goya, este evaluat la cateva sute de milioane de dolari. Toate lucrarile vor fi returnate in cel mai scurt timp urmasilor lui Jacques Goudstikker, unul dintre cei mai cunoscuti colectionari din perioada interbelica. Acesta a parasit Olanda in mai 1940, cu putin inainte ca tara sa fie invadata de armata germana, fiind nevoit sa abandoneze cele peste 1300 de piese care alcatuiau colectia sa.
Acestea au ajuns in posesia lui Hermann Goering si a altor oficiali nazisti, iar Goudstikker a murit in timp refugiului, intr-un accident.
Mostenitorii colectionarului au incercat pret de ani de zile sa recupereze tablourile, deschizand mai multe procese, majoritatea cu muzee din Olanda, unde a ajuns o mare parte a tablourilor dupa incheierea razboiului. Vaduva lui Goudstikker ajunsese la o intelegere de principiu cu guvernul olandez inca din 1952, dar in timpul procesului familia a sustinut ca nu cunoaste exact valoarea totala a lotului de tablouri revendicate. Dupa mai multe amanari si decizii controversate, abia in 1998 un tribunal a decis ca guvernul olandez trebuie sa returneze tablourile in natura.
Un comitet olandez care se ocupa de restituirea lucrarilor de arta confiscate de nazisti a recomandat ca 202 din cele 267 lucrari revendicate sa fie retunarnate familiei. Restul tablourilor vor ramane in muzee din Olanda deoarece mostenitorii nu au putut aduce dovezi ca acestea i-au apartinut lui Goudstikker.
Familia Goudstikker isi va continua eforturile pentru a recupera si alte lucrari din vasta colectie, o buna parte dintre acestea aflandu-se in prezent in colectii particulare si muzee din intreaga lume, majoritatea din SUA si Rusia. Ministerul olandez al Culturii a facut o cerere de imprumut a mai multor tablouri, pentru ca acestea sa fie expuse in continuare in muzee.
Februarie 2006