Localizare si cadru natural
Olanda este o tara componenta a Regatului Tarilor de Jos, fiind localizata in Europa de Vest, dar avand teritorii si in insulele Caraibe: Antilele Olandeze. Olanda se invecineaza in nord-vest cu Marea Nordului, Belgia in sud, Germania in est si aregranite maritime cu Belgia, Germania si Marea Britanie.
Olanda se afla pe malul raurilor Rin, Maas si Schelde, rauri care se varsa in Marea Nordului. Aluviunile acestor rauri au creat o delta si o campie uniform neteda. Campia intinsa a creat conditii bune pentru infiintarea unor retele intinse de transporturi, cu toate ca multimea de rauri, canale si santuri au creat probleme.
Jumatate din teritoriul tarii se afla sub nivelul marii, numai partea cea mai sudica are o inaltime de 30 m peste nivelul marii. Pentru a controla excesul de apa din poldere (portiuni de pamant aflate sub nimelul marii), aici au fost construite 19 mori de vant in 1740. In Olanda exista peste 1.000 de mori de vant. Cel mai mare numar de mori de vant se gaseste langa satul Kinderdijk. In prezent, morile de vant se afla intr-o stare foarte buna si sunt o populara atractie turistica din Olanda. Coasta este marcata de dune de nisip. Suprafata dupa dune, sau in multe locuri suprafata intre coasta naturala si digurile artificiale este un pamant recuperat de la mare, denumit poldere.
In Olanda vara este calda iar iarna este este un anotimp racoros. Temperatura medie a lunii ianuarie pe coasta este in jur de 2 grade Celsius, iar in interiorul tarii mai scazuta. Masele de aer polar fac ca in multe ierni temperatura aerului sa scada sub temperatura de inghet. Atunci cand ninge canalele si lacurile se acopera cu gheata.
Populatie
Olanda este tara cea mai dens populata din Europa. Intre 1900 si 1950 populatia aproape s-a dublat, de la 5,1 milioane locuitori la 11 milioane locuitori. Astazi, Olanda are o populatie estimata la peste 16 milioane de locuitori, fiind a 11–a tara ca populatie din Europa si a 68-a in lume. Limba oficiala a Tarilor de Jos este limba neerlandeza. Limba frizona este cooficiala in regiunea Frizia. De asemenea, limbile idis, limburgheza, neersaxona, romani sunt oficial recunoscute si protejate. Speranta de viata este ridicata in Olanda - 82 de ani pentru fetele nou-nascute si 77 de ani pentru baietii nou-nascuti.
Orase de vizitat
Tara a lalelelor si altor o mie de flori minunate, a lacurilor involburate si a canalelor romantic, patria unor pictori care au dat omenirii opera de prima marime, Olanda atrage ca un magnet turistii iubitori de natura. Olanda are doua capitale: Amsterdam si Haga. Amsterdam este capitala oficiala (dupa constitutie) iar la Haga se afla sediul guvernului, resedinta reginei si cea mai mare parte din ambasade.
Amsterdamul este cel mai mare centru industrial si administrativ din Olanda. Dezvoltarea lui a inceput in secolul XIII in locul unde se varsa raul Amstel in Zuiderzee. Orasul a inceput sa se extinda pe insulele mlastinoase invecinate, are peste 800 de poduri, iar multe constructii sunt ridicate pe piloni pentru a fi ferite de inundatii. Este si azi oras portuar. Legatura cu marea este realizata prin Noordzee Kanal (canalul Marii Nordului), executat intre orasele Amsterdam si Ijmuiden.
Al doilea oras ca marime este Rotterdamul (1.069.000 locuitori) unde se afla cel mai mare port al lumii. Portul Rotterdamului a fost completat de un Europort de mare capacitate aflat pe malul lui Nieuwe Waterweg, dupa ce fluviul Rin a primit un rol important in derularea activitatii comerciale a Comunitatii Europene si in transporturi. Vrijthof este cea mai cunoscuta piata din Maastricht, un oras pitoresc afla in partea de sud a Olandei. Principalele atractii din piata sunt Biserica Sf. Servatius si Catedrala Sf. Jan. In piata Vrijthof au loc periodic festivale. Leiden este un alt oras istoric din Olanda, cunoscut ca fiind locul in care s-a nascut pictorul Rembrandt. Are cea mai veche universitate din Tara Lalelelor. Centrul vechi al Leiden dateaza din secolul XVII. Cele doua brate ale raului Rhine intra in Leiden prin est si se unesc in centrul orasului, unde se afla mai multe canale mici.
Cultura
Rembrandt, Vermeer, Jacob van Ruisdael, Frans Hals si multi altii au dus arta olandeza pe culmi. Universitatea Leiden a castigat renume european, filozofii Descartes si Spinoza, precum si juristul Hugo Grotius, au fost activi in Provinciile Unite. Cel mai frumos muzeu din Amsterdam este Rijksmuseum, ce a reusit sa adune, de-a lungul timpului, peste 7 milioane de lucrari de arta si tezaur. Din pacate, vizitatorii pot vedea doar o parte din aceasta bogatie culturala. Muzeul este deschis in fiecare zi, intre orele 09.00 – 18.00. Copiii si studentii sub 18 ani au intrarea gratuita, iar adultii platesc 12.50 euro.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.