Lansari de carte, discutii si polemici sint cuvintele-cheie pentru programul celei de-a doua zile de Gaudeamus. Carti pentru copii, volume pentru adultii pasionati de politica, poezie, science fiction sau filosofie s-au perindat prin programul editurilor prezente anul acesta la Tirg. Paralela 45 si-a prezentat cele mai recente aparitii din colectia de filosofie, dar si cea de A doua invazie a martienilor a fratilor Arkadi si Boris Strugatki, ocazie prin care s-a pus in discutie soarta SF-ului made in Romania. Poliromul a inceput prin lansarea a doua titluri inrudite, Cortina de ceata" - Vladimir Tismaneanu in dialog cu Mircea Mihaies si Reinventarea politicului. Europa Rasariteana de la Stalin la Havel, a lui Vladimir Tismaneanu, pentru a face loc apoi fictiunii. Ionut Chiva, Mircea Mihaies, Radu Pavel Gheo si Bogdan-Alexandru Stanescu au fost invitati sa vorbeasca despre primele doua volume traduse din seria de autor Ernest Hemingway, una dintre cele mai noi aparitii Polirom. Editura Humanitas, dupa ce a pus in circulatie cel mai recent volum al lui Lucian Boia, a adus cititorilor ascultatori un nou audiobook, cele 11 elegii ale lui Nichita Stanescu, in lectura Oanei Pellea. Scriitorul francez Rgis Jauffret a venit la Tirg pentru lansarea uneia dintre cele doua carti ale sale prezente anul acesta pe rafturile de la Gaudeamus. Alaturi de criticul Alexandru Matei, a vorbit despre Poveste de iubire, romanul publicat la Corint.
La standul Cotidianul de la Gaudeamus, trei dependenti de lectura, Costi Rogozanu, Ioan T. Morar si Cristian Teodorescu, au vorbit, in aceeasi dupa-amiaza, despre Jack Kerouac, cel de-al cincizecilea autor din Colectia LITERATURA si despre romanul acestuia, Cartea viselor. Invitatul lor, Florin Iaru, alt dependent de lectura, le-a spus celor prezenti daca tot nu putem citi toate cartile, macar sa le citim pe cele importante. Pentru Iaru, Jack Kerouac e unul dintre cei cinci, sase scriitori cu adevarat mari care au schimbat fata literaturii secolului XX. Costi Rogozanu a fost de parere ca liderul generatiei Beat a inventat scriitorul-vedeta rock, aflat in permanenta in lumina reflectoarelor. In ceea ce-l priveste, Ioan T. Morar i-a asigurat pe tinerii cititori prezenti ca, desi nu vor invata cum sa-si interpreteze visele dupa lectura cartii lui Kerouac, vor ramine cu amintirea unei carti extraordinare.
Apoi Iaru a cerut permisiunea sa plece la standul Cuvintul, unde urma sa inceapa disputa lui cu Cezar Paul-Badescu, despre bloguri si literatura. La discutia mediata de Razvan Tupa, cei doi scriitori s-au contrazis, de la inceput pina la sfirsit, cu privire la utilitatea si valoarea blogurilor cind vine vorba de literatura. Daca Cezar Paul-Badescu are blog personal si crede in eficienta acestui vehicul, Florin Iaru s-a dovedit teribil de sceptic in aceasta privinta, sustinind ca bloggingul ar fi, in cel mai bun caz, o pierdere de vreme. Convins ca traim intr-una dintre cele mai proaste perioade pentru literatura, Iaru a acceptat provocarea lansata de Cezar Paul-Badescu la un exercitiu de imaginatie, raspunzind intrebarii: De ce si-a facut Emil Brumaru blog?. Din disperare, a venit imediat raspunsul scriitorului, completind: Emil Brumaru a fost parasit de o femeie la care a tinut toata viata, care si-a cunoscut viitorul amant pe site. Brumaru a compensat treaba asta cu un blog. Nemultumit de felul in care se desfasura polemica, un barbat din public le-a oferit celor de fata o vehementa criza de nervi, trecind, pe nepusa masa, in registrul obscen al limbajului.
Asadar, de la discutii cu sau fara argumente, de la elogii aduse cartilor si scriitorilor invitati pina la interventii spontane, toate acestea au alcatuit desfasuratorul zilei de joi. Pentru a trece in revista lista evenimentelor pe care editurile le-au pregatit pentru zilele urmatoare, puteti accesa www.gaudeamus.ro, pagina oficiala a Tirgului.