Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 1979 ii revine scriitorului grec Odysseas Elytis. Acest premiu i-a fost inmanat "pentru poezia sa, izvorand din fondul traditiei grecesti si punand in lumina, cu puternica senzualitate si o intelingenta lucida, lupta unui om modern pentru libertate si activitate creatoare".
Pseudonim literar al lui Odysseas Alepoudhelis, Odysseas Elytis este unul din cei mai importanti poeti greci ai anilor '30. S-a nascut pe 2 noiembrie 1911 in Heraklion, Creta. In 1914 se stabileste definitiv in Atena, unde urmeaza studiile liceale si cele ale Facultatii de Drept.
Dupa terminarea studiilor realizeaza numeroase calatorii in strainatate. In 1940 obtine gradul de sublocotenent si participa la luptele din muntii Greciei si din Albania impotriva invaziei italiene. Revine in Atena in 1945 si ocupa timp de un an postul de director de programe in cadrul Fundatiei Postului National de Radio, urmand ca din 1946 sa se dedice exclusiv literaturii.
Odysseas Elytis a detinut si alte functii importante, a fost membru al Consiliului Administrativ al Teatrului National si presedinte al Consiliului Administrativ al Serviciului Naţional de Radio si Televiziune. Inspirat de suprarealismul francez, dar mai ales de Paul Eluard, Elytis a inceput sa scrie versuri. Prima lui poezie a fost publicata in anul 1935 in paginile revistei "Nea Grammata" (Cultura Noua).
Multe dintre poeziile sale au fost puse pe muzica si traduse in mai multe limbi. Opera sa a inclus, de asemenea, traduceri din poezia universala, piese de teatru si o serie de eseuri aparute sub titlul "Cartile mele la vedere" (Oferind, 1974).
Cele mai importante volume de poezii ale lui Elytis sunt: "Orientari" (1939), "Axion Esti" (1959), "Monograma" (1972), "Maria Norilor" (1978), "Krinagoras" (1987), "Eros, Eros, Eros" (1998). Scriitorul grec Odysseas Elytis a decedat pe18 martie 1996 la Atena.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro