Leonard Mlodinow ne poarta intr-o calatorie pasionanta si plina de inspiratie prin incitanta istorie a evolutiei umane si prin evenimentele-cheie din dezvoltarea stiintelor. Simultan, autorul ofera o perspectiva noua si fascinanta asupra caracteristicilor unice ale speciei si societatii noastre, care ne-au ajutat sa evoluam de la uneltele de piatra la limbajul scris, abordand nasterea chimiei, biologiei si fizicii moderne, pana la lumea tehnologiei de astazi.
De-a lungul acestei odisei umane, autorul exploreaza conditiile culturale care au influentat gandirea stiintifica de-a lungul secolelor, precum si personalitatile pitoresti a catorva dintre marii filosofi, savanti si ganditori: Isaac Newton, care isi infigea ace in ochi pentru a intelege mai bine schimbarile suferite de lumina si culoare, Antoine Lavoisier, care timp de doua saptamani a baut doar lapte, ca sa cerceteze efectele acestuia asupra propriului corp. Charles Darwin, Albert Einstein, Werner Heisenberg si multe alte minti mai putin cunoscute, dar la fel de stralucite, populeaza aceste pagini si fiecare dintre povestile lor arata cat de multe dintre succesele umanitatii pot fi puse pe seama cautarii incapatanate de raspunsuri la intrebari simple (de ce? cum?), puse cu mult curaj.
Odiseea umana: de la viata in copaci la intelegerea cosmosului este o carte pentru iubitorii de stiinta si pentru toti ce interesati de gandirea creativa si de efortul nostru nesfarsit de a ne intelege lumea. Foarte informata, accesibila si impregnata de umorul caracteristic autorului, aceasta lucrare profunda reprezinta un omagiu impresionant adus curiozitatii intelectuale a omenirii.
Leonard Mlodinow
Leonard Mlodinow (n. 1954) este fizician, autor si scenarist american. Interesul sau pentru chimie si matematica isi are originile in anii de liceu. A facut studii doctorale la prestigioasa Universitate Berkeley si a fost bursier al Institutului de Fizica si Astrofizica „Max Planck", din München. In prezent, preda fizica la California Institute of Technology, considerata una dintre cele mai bune universitati din lume.
A scris carti de popularizare a stiintei – Subliminal: How Your Unconscious Mind Rules Your Behaviour; The World of The Worldviews; The Drunkard’s Walk: How Randomness RuIles Our Lives; Feynman’s Rainbow: A Search for Beauty in Physics and in Life –, iar intre anii 2008 si 2010 a scris volumul The Grand Design, in colaborare cu astrofizicianul Stephen Hawking. A Briefer History of Time – de asemenea, o colaborare cu Hawking – a devenit bestseller si a fost tradus in 25 de limbi.
Editura Herald
Ianuarie 2016