Homer, poet, rapsod grec legendar, reprezentat de faimoasele opere Iliada si Odiseea, este autorul caruia i-a fost atribuit intregul Ciclu Epic, care include poeme despre razboiul troian, poeme tebane despre Oedipus si fiii sai si multe altele. Odiseea, una dintre cele mai apreciate lucrari ale antichitatii, asa cum s-a spus, a fost consemnata in scris in a doua jumatate a secolului al VIII-lea i. Hr., fiind alcatuita din 12.200 de versuri impartite in 24 de canturi.
sursa: wikipedia.org
( Iliada VIII 245-253 in cod F205, Milano, Biblioteca Ambrosiana)
Traditia spune ca Homer ar fi fost orb, diferite orase ioniene revendicandu-si locul de nastere al poetului, insa mai departe biografia ii este necunoscuta. In mod repetat s-a dezbatut daca acelasi poet a fost autorul Iliadei, cat si al Odiseei, insa majoritatea istoricilor sunt de acord in privinta datarii operei. Cantecele homerice religioase si epopeele ciclice au fost scrise dupa marile capodopere.
Actiunea epopeei Odiseea traduse in limba noastra si de George Cosbuc printre altii, este construita in jurul peripetiilor regelui Odiseu (Ulise) si ale insotitorilor lui din Itaca, pe drumul de intoarcere acasa, dupa razboiul troian. Pornind de la acest episod relatat in mitologia antica greceasca, multe popoare europene percep termenul “odisee” cu sensul de calatorie plina de peripetii.
Vazand Ulise ca nici dupa zece ani aheii nu izbutisera sa treaca de zidurile Troiei, improviza un viclesug: puse cei mai priceputi mesteri sa construiasca un cal urias din lemn, pe care mai apoi il umplu cu razboinici si il lasa noaptea la portile cetatii. Troienii bagara uriasul cal troian in cetate si se pusera pe baut, bucurosi ca urgia razboiului fusese respinsa. Pe cand zaceau beti, in puterea noptii, un grec furisat in cetate deschise usa tainuita din burta calului. In acea noapte Troia fu arsa pana in temelii de ahei, iar troienii care scapara cum putura de la moarte devenira sclavi. Dupa multe aventuri, Ulise ajunge acasa imbracat ca un cersetor, nefiind recunoscut de petitorii sotiei lui credincioase, Penelopa.
I. C.
editor artline.ro
Februarie 2014