Orasul Odessa, centrul administrativ al provinciei omonime din Ucraina, s-a conturat ca una dintre cele mai importante zone de jonctiune a marfurilor europene si asiatice. Aplicand criteriul vechimii constatam ca Odessa, spre deosebire de alte asezari de pe cele doua continente vecine, poate fi cosiderata relativ recenta fiind fondata in anul 1794 pentru intarirea frontierelor Imperiului Rus.
Curand dupa acest moment, orasul Odessa avea sa se transforme intr-unul dintre cele mai frumoase si mai prospere orase din Rusia, atragand in numar mare locuitori de peste hotare. Odata cu ei, noii veniti aduceau si o particica din cultura zonei de provenienta, transformand spatiul urban intr-unul mai degraba tipic mediteranean decat rusesc.
Cladirile istorice de valoare provin in majoritatea cazurilor din secolul XIX, reflectand puternicele influente ale stilurilor francez si italian. Unele cladiri imbina doua sau mai multe stiluri arhitecturale, alaturi de cele amintite, printre care Art Nouveau, Renascentist si Clasic.
Atmosfera cosmopolita a Odessei poate fi simtita numai de cine se incumeta sa-si dedice o parte din timpul liber cunoasterii acestui oras. Cel mai bine ar fi ca inainte sa hoinariti pe strazi sa stabiliti principalele obiective, si daca se poate chiar sa calculati timpul alocat fiecaruia pentru a fi eficienti.
Mergand pe Bulevardul Primorski veti admira Primaria orasului iar vis a vis de aceasta monumentul impozant al lui Alexander Puskin, considerat de multi cel mai mare poet al Rusiei. Acest maestru al cuvantului s-a indragostit de sarmul Odessei petrecand 13 luni in calitate de cetatean al orasului.
Nu departe de aici se afla Muzeul de Arheologie fondat in 1825, de altfel unul dintre cele mai vechi din Ucraina. Muzeul dispune de o bogata colectie ce totalizeaza peste 160 000 de exponate care au legatura intr-un fel sau altul cu regiunea Marii Negre. Dupa incursiunea fascinanta in lumea de acum mii de ani, iesiti din nou pe strada Deribasovskaya. Aceasta a fost descrisa in mii de carti, filme si cantece datorita farmecului sau.
Cladirea Operei si Scoala de balet sunt doua structuri magnifice care te invita sa le vizitezi prin modul in care se infatiseaza. O alta constructie ce merita atentia dumneavoastra este teatrul din Odessa. Acesta are o fatada constuita in stil baroc italian, cu o intrare in stil renascentist si figuri de piatra infatisand personaje ale mitologiei grecesti precum Orfeu, primul cantaret de imnuri din Elada. Sala auditorium este decorata cu un frumos candelabru de aproape 2,5 tone, iar tavanul sau contine fresce reprezentand scene din dramaturgia europeana.
Dupa o plimbare mai mult sau mai putin obositoare pe strazile Odessei puteti sa va indreptati catre Parcul Shevchenko care se afla la 15 minute de mers pe jos fata de strada Deribasovkaya. Parcul se afla situat pe un platou avand vedere la Marea Neagra si pune in lumina monumentul inchinat eroilor celui de-al Doilea Razboi Monidial.