Ambasada Statului Israel la Bucuresti si Teatrul Odeon anunta desfasurarea programului „odeon.art 5 - Zilele Culturii Israeliene”, care are loc in perioada 20-22 octombrie 2009 la Teatrul Odeon, din Bucuresti.
Vineri 23 octombrie, ora 19.00, la Teatrul Odeon va avea loc lansarea antologiei "Dramaturgi israelieni de azi".
Selectie si traducere de Ada-Maria ICHIM. Prefata de Ioana IERONIM.
Volumul este editat cu sprijinul Teatrului Odeon, al Ambasadei Statului Israel la Bucuresti si al Institutului Israelian de Teatru (Teatrul Cameri din Tel Aviv).
Lansarea este urmata de spectacolul-lectura "Ziua Iertarii de Hanna Azoulay-Hasfari".
Regia: Mara Rosu
Cu: Angela Ioan, Crina Muresan, Catalina Mustata, Nicoleta Lefter
Intrarea libera, in limita locurilor disponibile.
Veritabil mozaic de teme si forme estetice, antologia Dramaturgi israelieni de azi reflecta bogata si complicata lume a Israelului prin cinci piese exemplare din creatia unor dramaturgi de varf: Hanoch Levin, Joshua Sobol,
Edna Mazya, Hanna Azoulay-Hasfari si Savyon Liebrecht.
Textele puncteaza cateva dintre liniile de forta ale preocuparilor, obsesiilor, starilor de fapt in Israelul de astazi: statul, care exista de putin peste 60 de ani, al unui popor milenar; o societate a dezbaterilor vii, tensionate, sub presiune, o societate de extraordinara mobilitate, unde mai nimic nu este de la sine inteles. Sunt texte in care distingem nuantele unei lumi, vedem lupta cu proprii demoni, fondul generos, clarvazator, umanist si intelept al unor importante voci creatoare.
In Ziua Iertarii, Hanna Azoulay-Hasfari, dramaturg si scenarist remarcabil, renumita actrita israeliana de teatru si film, ofera un close-up plin de umor si culoare al dinamicii vietii israeliene de azi. Disparitia mamei tocmai de Iom Kipur "cand familiile se reunesc“ le aduna in casa parinteasca pe patru surori risipite de ani de zile. Ele nu mai stiu prea bine traditiile sarbatorii (si oricum ii pierd sensul de cainta si iertare), in schimb vechile lor exasperari si gelozii au ramas intacte, au inghetat in timp si ies la suprafata exploziv. Piesa vorbeste despre familie ca teren ireductibil de iubire si insuportabilitate, dar si despre tema si "teama“ zadarniciei, a ratarii, a vulnerabilitatii.
Hanna Azoulay-Hasfari s-a nascut la Beer Sheva, Israel, intr-o familie descendenta din Spania. A studiat actoria Universitatea din Tel Aviv. Ca actrita de teatru si stea a cinematografiei israeliene, a fost premiata in repetate randuri (cel mai recent, 2008: cea mai buna actrita la Festivalul de Film din Ierusalim). A jucat in filme americane si in seriale TV, in Israel si Germania. A interpretat roluri din teatrul clasic, inclusiv din propria dramaturgie, la Grupul "Teatrul Simplu"(unde este cofondatoare), la Teatrul Cameri si alte teatre israeliene. Dintre piesele ei fac parte: Betulot Shiduch (in colaborare cu Michal Verd, 1990-1991), reprezentata si la Londra (Teatrul fringe The Red Lion); Slihot / Ziua Iertarii (2000-2002)etc. Intre 2002 si 2007, a initiat si a colaborat la scenariul si realizarea catorva ample seriale documentare TV pe teme sociale (situatia femeii la locul de munca, initiative economice ale femeilor).