Capodopera lui Rembrandt "Rondul de noapte" este cea mai populara si cea mai admirata lucrare din colectiile Rijksmuseum, Amsterdam. O institutie prestigioasa dedicata artei, tehnicii si istoriei, cu vaste colectii in aceste domenii, muzeul este cunoscut mai ales datorita panzei realizate de Rembrandt. In 1906, cand actuala cladire a muzeului a intrat intr-un amplu proces de restaurare, "Rondul de noapte" a fost de la bun inceput asezat intr-o sala proprie, fiind inca de atunci centrul de atractie al muzeului. Pozitie pe care o pastreaza si astazi.
Monumentul lui Washington este un obelisc din granit, placat cu marmura, inalt de 169 de metri. Este la ora actuala cel mai inalt obelisc din lume si a fost proiectat de Robert Mills, iar constructia a inceput in 1843. Avea sa dureze pana in 1894, principalul motiv fiind lipsa de fonduri.
Muntele Everest este marea provocare pentru alpinistii din toata lumea, dar surpriza este ca pentru fiecare ascensiune trebuie sa platesti o taxa guvernului nepalez, iar suma nu este tocmai modesta, ci adauga ceva la costurile totale ale expeditiei. Ceea ce insa nu i-a facut pana acum pe pasionati sa renunte.
British Museum este pe locul doi in topul celor mai vizitate muzee din lume, fiind depasit de Muzeul Luvru.
Statuia din Copenhaga ce o infatiseaza pe Mica Sirena este nu doar un simbol al orasului si un loc de intalnire pentru vizitatorii veniti din toata lumea, dar si unul dintre principalele exporturi culturale ale orasului. Copiata si imitata in mai multe orase din lume, statuia a adus astfel, indirect, drepturi de autor mostenitorilor lui Andersen.
Casa Alba are o istorie de peste doua secole si a fost proiectul unui arhitect irlandez, pe nume James Hoban, cel care a avut sansa de a construi prima resedinta oficiala a presedintelui SUA, ideea apartinand lui George Washington, care a ales si locul constructiei. Initial cladirea era cunoscuta sub denumirea oficiala de Palatul Prezidential, termenul de Casa Alba fiind folosit prima oara de presedintele Theodore Roosevelt.
Opera din Oslo este nu doar o cladire futurista, ce pare desprinsa dintr-un film science-fiction, dar si una ecologica. O mare parte din necesarul de electricitate este produs de peste 300 de metri patrati de panouri solare, si admirabil e faptul ca in Norvegia energia regenerabile si sursele alternative nu mai reprezinta de multa vreme o exceptie.
Empire State Building din New York are 103 etaje si 400 de lumini.
Foto: publicdomainpictures.net, travelgumbo.com