Balcic, asezare cu o populatie de peste 13.000 de locuitori, este un port comercial important si una dintre cele mai frumoase statiuni turistice din Bulgaria.
Situat la 31 kilometri nord de Varna, Balcic este vizitat in fiecare an de turisti veniti mai ales din Europa de Est, atrasi atat de frumusetea locurilor, plajele superbe si apa curata, dar mai ales de conditiile si preturile decente. Dar Balcic nu este doar o statiune estivala apreciata in regiune, ci si un oras cu o istorie fascinanta si plina de evenimente. |
Primele marturii despre existenta Balcicului dateaza din secolul V IdHr, din perioada dominatiei elene. Atunci orasul purta numele de Kmuni sau Krounoi, dupa cuvantul grecesc insemnand izvor, datorita numarului mare de izvoare din regiune. Mai tarziu numele va fi schimbat in Dionisopolis, dupa numele zeului elen al vinului. O legenda din acele vremuri spune ca numele a fost schimbat dupa ce valurile marii au adus pe plajele Balcicului o statuie a zeului. Imaginea acestuia avea sa fie folosita si pe monezile batute aici. In scurt timp, Balcic a devenit un important centru comercial si port la Marea Neagra, fiind depasit doar de Varna, care purta pe atunci numele de Odessos.
Orasul s-a dezvoltat rapid, iar dupa Razboiul Crimeei era cunoscut in Europa de Est ca una dintre cele mai importante piete de cereale. Dupa terminarea Razboiului Balcanic din 1913, Balcic este anexat Romaniei. Fascinata de frumusetea salbatica a locurilor, Regina Maria va construi aici un superb palat de vara si ulterior va fi amenajata si o impresionanta gradina botanica. Complexul regal includea si o capela, dar si o vila pentru boierii romani veniti aici sa se relaxeze. In perioada interbelica Balcic era una dintre cele mai luxoase si apreciate statiuni din Europa, redevenind parte a Bulgariei in 1940.
Ce puteti vedea la Balcic
In afara de palat si de gradina botanica, cea mai mare si mai bogata din Balcani, orasul are multe de oferit turistilor, pastrandu-si aspectul traditional, cu mici stradute pietruite si case vechi, multe din piatra. Centrul de atractie este cu siguranta complexul regal, care include un palat central cu un turn impresionant, numeroase cladiri, un parc cu terase, case realizate din piatra si sprijinite pe coloane atent sculptate, un tron aflat sub un vechi copac - de unde regina Maria admira adesea apusul soarelui - si capela, unde se pastreaza inima reginei, potrivit dorintei acesteia.
Gradina Botanica din Balcic are peste 3000 de specii de plante, multe dintre ele foarte rare si valoroase, unde adesea studentii Universitatii Sofia vin pentru practica sau pur si simplu pentru relaxare. Intregul complex poarta numele de Tenha Yuva (Cuibul Linistit).
Pentru iubitorii de arta, in Balcic se gaseste si un muzeu de arta, o alta destinatie interesanta. Colectia este variata, in principal arta bulgara, dar si lucrari surprinzatoare ale unor artisti straini.
Tot in Balcic veti gasi si un impresionant Muzeu Etnografic precum si Biserica Sf Nikola. Pentru cei care doresc sa scape de aglomeratia sufocanta a oraselor o plimbare in zona de coasta, unde peisajul este pur si simplu magnific, este cea mai buna alegere. Va mai puteti plimba si prin imprejurimile portului sau pur si simplu pe stradutele din Balcic, incercand sa va obisnuiti cu ritmul incet al vietii de altadata.
Nici imprejurimile nu duc lipsa de atractivitate. Regiunea Touzlata, la patru kilometri est de Balcic, este foarte cunoscuta de turisti, in primul rand pentru ghiolurile cu namol, folosit in scopuri terapeutice. Tocmai de aceea aici s-a construit un centru balneologic foarte vizitat, situat langa cele doua lacuri. Este un complex de mari dimensiuni, cu numeroase vile, bungalow-uri, un loc pentru camping, un izvor de ape termale. In apropiere de Balcic se gasesc si alte doua locuri pentru camping - Sandrino Camping si Beliyat Bryag Camping - in permanenta pline de turisti, mai ales in timpul verii. Aici va puteti odihni, puteti face anumite sporturi, inclusiv nautice, va puteti relaxa in baruri si cluburi sau puteti manca la restaurantele din zona, cu un bogat meniu care include si peste sau fructe de mare. La 15 kilometri sud-vest de Balcic se gaseste satul Obrochishte, unde pasionatii de istorie pot vedea o fortareata din perioada otomana, foarte bine pastrata, despre care povestile spun ca rivaliza in trecut cu Bagdad ca frumusete.
La Balcic veti gasi mai multe hoteluri, cele mai populare fiind Dionlsopolis Hotel, Balcic Hotel si Elite Hotel, dar pentru cei mai romantici exista posibilitatea de a rezerva locuri de cazare la palat, la un pret pe masura. Daca hotelurile sunt ocupate sau prea scumpe, va puteti instala cortul in zonele special amenajate din imprejurimi sau sa va cazati la un particular, preturile variind in functie de conditiile oferite. In afara restaurantelor mari, cu o bogata oferta de specialitati locale si internationale, Balcic are si numeroase restaurante mici, particulare. La mici chioscuri stradale veti putea cumpara pizza, spaghetti, alte specialitati si mai ales peste si fructe de mare. Daca preferati sa va gatiti singuri, oferta de fructe, legume si carne este suficient de bogata pentru a satisface orice turist.
In Balcic si in imprejurimi puteti calatori cu autobuze, cu taxiuri si microbuze particulare.
Foto : bulgaria-trips.info