Insula Rhodos ascunde multe surprize, iar cei care ajung pe insula pentru prima oara trebuie sa isi faca timp si pentru muzeele de aici, esentiale pentru a intelege istoria si specificul elen. Colectiile variate, calitatea exponatelor si a prezentarii si nu in ultimul rand arhitectura deosebita a cladirilor fac din muzeele de pe insula Rhodos obiective culturale fascinante.
Muzeul de Arta Moderna (Nestoridion Megaron) : cu numeroase colectii de arta elena moderna, multe dintre lucrari sunt semnate de artisti greci importanti precum Konstantinos Maleas, Konstantinos Parthenis, Spyros Vasiliou, Giannis Tsarouchis, Nikos Engonopoulos, Georgos Bouzianis si altii, fiind realizata astfel o prezentare exhaustiva a artei grecesti in secolul XX. La etajul intai al muzeului sunt expuse lucrarile realizate pana in 1960, cu o tematica variata - peisaje, naturi statice, portrete - demonstrand influenta pe care au avut-o curente artistice importante in Grecia. La Etajul doi veti gasi lucrari din 1960 pana in prezent, cu o uluitoare varietate de stiluri si teme.
Galeria Municipala de Arta : situata in Orasul Vechi, este o destinatie obligatorie pentru cei interesati de arta elena si mai ales de gravurile expuse aici, precum si de expozitiile temporare la care adesea participa si artisti contemporani straini.
Centrul de Arta Moderna : unul dintre cele mai bune din spatiul mediteranean, Centrul gazduieste anual programul de arte vizuale MOTER, o sansa de promovare pentru artistii eleni. Veti gasi aici lucrari de pictura si sculptura, dar si fotografie, instalatii, arta digitala, multimedia si multe altele.
Epavlis : este o cladire veche, cu o gradina demna de un palat regal, functionand in prezent ca centru cultural, cu o bogata biblioteca, un departament de muzica si spatii expozitionale.
Palatul Marilor Maestri : este cea mai impunatoare constructie din Orasul Vechi, multe dintre camere pastrand mozaicurile cu motive crestine realizate cu secole in urma, statuile, mobilierul si antichitatile originale. Veti gasi aici, intre altele, si o copie exacta a faimoasei statui infatisandu-l pe Laocoon. La parter se gaseste o expozitie arheologica, avand numeroase piese unice. Expozitiile temporare si permanente sunt organizate in sectiuni tematice - arta crestina si proto-crestina, economie, viata cotidiana, administratie - iar hartile si materialele audio si video ofera sansa calatoriei imaginare a vizitatorului in trecutul fabulos al Insulei Rhodos, din antichitate pana in Evul Mediu.
Muzeul de Arheologie : se gaseste intr-o cladire medievala, care a fost in trecut infirmeria cavalerilor de pe insula. Constructia a fost terminata in 1489, avand doua etaje si o curte interioara impresionanta. Aici se gaseste o superba statuie infatisand un leu, dar si mai multe gramezi de pietre folosite in trecut pentru catapulte, o amintire a asediilor din tumultoasa istorie a Rhodosului. In cadrul expozitiei veti gasi numeroase artefacte descoperite in morminte antice, vase, statuete, bijuterii si obiecte metalice, dar si arme, scuturi, insemne heraldice. Muzeul are si o impresionanta colectie de sculptura din perioada antichitatii.
Muzeul Folcloric : unul dintre cele mai interesante din Rhodos, are o bogata colectie de costume locale, dar si una foarte bogata de vase, atat din Rhodos cat si europene, fascinante prin multitudinea de culori si motive geometrice.
Muzeul Bizantin : tot in Orasul Vechi se gaseste si acest muzeu, construit in 1480, dupa ce, potrivit legendei, Sfanta Fecioara a aparut aici si a ajutat ca Rhodosul sa invinga armatele otomane. Din pacate biserica in stil gotic, ce strajuia aceste locuri, a fost distrus de turci in 1522, in timpul unui asediu, iar astazi au mai ramas doar ruine. In muzeu veti gasi, intre altele, mai multe picturi murale de secol XIV si mai multe icoane din perioada bizantina si post-bizantina.
Muzeul Folcloric Embonas : gazduit de o cladire in stil clasic, donata de poetul grec Ioannis Konstandakis, muzeul Embonas include in colectiile sale unelte folosite in agricultura, vase si numeroase obiecte personale ale scriitorului.
Asklipios Ecclesiastical : un muzeu folcloric foarte important pentru Insula Rhodos, are numeroase icoane si vase de cult din secolul XVI - XVIII, clopote, manuscrise si carti bisericesti, vestminte preotesti si altele. De asemenea, aici veti putea admira, in sectiunea dedicata agriculturii, mai multe unelte, obiecte casnice si vechi prese de ulei.
Muzeul de Istorie Naturala : cea mai importanta parte a colectiilor Muzeului de Istorie Naturala este reprezentata de numarul uluitor de fluturi de toate felurile, adunati cu migala din intreaga lume. Dar veti gasi aici si informatii despre flora, fauna si relieful insulei Rhodos, prezentate in mici diorame.
Muzeul Albinelor si Apiculturii : unde altundeva decat in spatiul grecesc s-ar fi putut gasi un astfel de muzeu, unde veti afla totul despre cresterea albinelor pe insula Rhodos, precum si despre caracteristicile acestor insecte si ale produselor acestora.
Colectia Ioannidis : in Lindos, intr-o veche locuinta construita in secolul XV - XVI, transformata astazi intr-un mic muzeu, veti gasi impresionanta Colectie Ioannidis, care include 71 de farfurii pictate manuale, peste 200 de obiecte casnice si decorative si chiar un pat nuptial, minunat lucrat, datand din secolul XVIII.
Biserica Panaghia : nu este doar un locas de cult, ci si un mic muzeu, aflat in piata din Afandou si adapostind mai multe icoane, cateva Biblii si arhiva bisericii.
Biblioteca Castellania : o puteti gasi in Piata Ippokratous, avand o colectie remarcabila de carti vechi, multe dintre ele unice, si o colectie de ziare grecesti.
Biblioteca Municipala : o alta biblioteca reprezentativa pentru Rhodos, este un centru cultural cu o sectiune de muzica si spatii expozitionale, dar si cu cea mai mare colectie de carti din regiune.
Biblioteca Musulmana : a fost infiintata in 1794 de catre Hafuz Ahmet Aga si are numeroase manuscrise foarte valoroase, inclusiv cronica de epoca, minunat pictata, ce descrie asedierea Rhodosului de catre turci in 1522