Grecia este tara unde traditiile vechi de secole - si chiar mai mult - au fost pastrate cu grija, ca o importanta parte a identitatii nationale. De-a lungul unei istorii turbulente, marcate in special de ocupatii straine, adesea sangeroase, "elenismul" a fost la mare pret, o forma de rezistenta care nu insemna doar pastrarea limbii, ci si a traditiilor, obiceiurilor, legendelor, literaturii si artei populare. In ciuda - sau poate tocmai datorita - persecutiilor de tot felul, identitatea culturala si mai ales cultura populara elena s-au pastrat pana astazi. In prezent, traditiile elene, noi si vechi, sunt fascinante pentru turisti si respectate cu sfintenie de greci.
Chiar daca la prima vedere tara este moderna si cosmopolita, tinerii parand ca prefera distractia din cluburi si localuri, acestia nu vor ezita sa danseze pe muzica greceasca traditionala, stiu versurile cantecelor, respecta toate obiceiurile si sarbatorile, asa cum au facut-o si generatiile dinaintea lor. In Grecia, respectul pentru valorile si obiceiurile trecutului este esential. Multe dintre ele devenite legi nescrise, sunt respectate de greci. Tara se dezvaluie ca un loc aparte, cu reguli adesea neobisnuite pentru straini, dar cu atat mai interesanta. Un fel de a trai plin de viata, de bucurie, dar si de respect fata de ceilalti.
Obiceiuri, traditii, ciudatenii, locuri
Timpul : in Grecia timpul se scurge altfel, iar un turist va fi cu siguranta surprins si se va adapta destul de greu, mai ales la pauza dintre doua si cinci dupa amiaza, cand totul parte incremenit intr-o lunga siesta. Nici nu se pune problema ca aceasta pauza sa nu fie respectata, ar fi un afront la adresa Greciei insasi. La fel de importanta este si plimbarea de duminica, mai ales la sate, cand locuitorii unei asezari se intalnesc si discuta. Tot legat de timp si de cum il inteleg grecii este si aspectul caselor, majoritatea nefinisate la exterior. Motivul este simplu : cand va fi nevoie de o noua camera se continua constructia. Ce nevoie ar fi de finisaje ?
Cinematograful : cinematografele din Grecia, majoritatea gazduite pe perioada verii in gradini de vara, sunt in permanenta aglomerate. Mai mult, veti gasi aici si baruri unde puteti cumpara whisky, coniac, ouzo, gustari, iar de regula la jumatatea filmului se face o pauza, pentru a va "aproviziona". Mai mult, aveti voie sa fumati in timpul filmului, asa ca nimic nu va impiedica sa va bucurati de film.
Cafeaua : pana in 1974, cand Turcia a invadat nordul Ciprului, era prezentata si vanduta drept cafea turceasca, apoi a devenit simpla cafea sau cafea greceasca. O cafea greceasca adevarata nu este pentru cei slabi de inima, ci este foarte tare si aromata. Tinerii prefera cafe frappe, in timp ce in sate cafeneaua - kafenion - este locul de intalnire si discutii, centrul social al asezarii. Aici barbatii beau cafea, fumeaza si joaca Tavli - table - un adevarat sport national. Pana la inceputul anilor '80, in fiecare asezare, cat de neinsemnata, erau cel putin doua cafenele, fiecare decorata pentru a arata orientarea politica a patronului, pentru ca musterii sa stie unde sa nu intre.
Masa in oras : sa nu va ganditi ca in Grecia veti gasi pe cineva mancand singur, pe fuga, la o masa. Asa ceva este de neconceput. Masa este cel mai bun prilej de socializare si dureaza ore bune, in care convivii savureaza specialitatile traditionale si se astern la povesti. Cum o cina tarzie incepe de la orele noua si se prelungeste tarziu in noapte, restaurantele si localurile sunt mai mereu aglomerate. Se plateste intotdeauna cash, niciodata cu carte de credit sau cecuri, si veti avea adesea surpriza de a vedea cum grecii nu ezita sa plateasca si pentru altii, un dar traditional.
Traficul : pentru a rezolva problemele de trafic, administratia elena a ajuns cu cativa ani in urma la un sistem, in care masinile cu numar par circula in anumite zile, cele cu numere impare in alte zile. Din pacate, multi greci si mai ales atenieni au recurs la o stratagema, cumparand o a doua masina, putand astfel circula toata saptamana. Intentia conteaza. Este de mare ajutor si metroul din Atena, a carui constructie a durat totusi nepermis de mult.
Despre norocul de a te fi nascut femeie : in Grecia fetele sunt norocoase, pentru ca traditia cere ca familia sa cumpere sau sa construiasca o casa pentru fiecare fata. Nu si pentru baietii familiei, este treaba lor sa se casatoreasca mai tarziu cu o fata cu casa. Adesea insa fata va mosteni locuinta parintilor sau a bunicilor.
Spargerea farfuriilor : clar, grecilor le place sa sparga ba una, ba alta, mai ales la petreceri. Cand frumoase fete incep sa danseze zeibekiko ori hasapiko, in jurul lor zboara paharele si farfuriile, multe foarte valoroase, care se prefac in tandari. Pare excesiv, periculos ? In anii '30 comesenii obisnuiau sa arunce la picioarele dansatoarelor, in semn de respect si barbatie, cu cutite. Din fericire, cum fetele erau adesea ranite, s-a renuntat si s-a trecut la farfurii. Mai zgomotoase, fac mai multa mizerie, dar sunt mai putin periculoase. Sunt insa si pe placul poftei de viata a grecilor.
Credinte ciudate : superstitiile mai mult sau mai putin inrudite cu influenta credintei ortodoxa s-au pastrat dintr-o generatie la alta, si multe se pot intalni in tot spatiul balcanic. De exemplu, cand o familie se muta intr-o casa noua preotul trebuie sa vina pentru sfestanie. In Grecia, ziua traditionala plina de ghinion este marti 13, nu vineri 13, pentru ca intr-o marti 13 Constantinopole a fost cucerit de turci, inamicii traditionali ai grecilor.
Periptera : chioscuri stradale, foarte utile cand sunteti pe fuga, cu marfuri de toate felurile, de la bauturi reci la harti, ziare, brelocuri, inghetata, maruntisuri. In Grecia se gasesc peste 46.000 de chioscuri.
Specific grecesti :
KAFENION (cafeneaua) - frecventata aproape exclusiv de barbati, potrivit traditiei, este prin excelenta o "institutie" elena. In trecut astfel de localuri se gaseau pretutindeni in orasele mari, in sate fiind usor de gasit in centru, chiar langa piata. Chiar daca in epoca moderna multe s-au inchis, altele pierzandu-si clientii, cafeneaua ramane locul unde barbatii se intalnesc, daca se poate in fiecare zi, pentru a discuta despre recolta, despre politica, despre ce se mai intampla prin Grecia, despre mici bucurii si drame personale. Practic, orice poate deveni subiect de conversatie. Se discuta, se tipa, se fumeaza, se bea cafea, prietenii se contrazic, dusmanii ajung sa se impace, este locul unde vedeti adevarata viata greceasca. Dar cafeneaua nu este locul certurilor, pentru ca va puteti savura cafeaua si pipa ori tigara in liniste, fara ca cineva sa va deranjeze. Se bea cafea, apa rece, vin sau uzo, foarte rar se mananca si niste alune sarate.
La kafenion mobilierul este simplu, rustic, dar in acelasi timp aminteste de trecutul Greciei, atmosfera unui astfel de local nefiind afectata de schimbari. O cafenea clasica a reusit sa isi pastreze rolul in viata comunitatii, in ciuda schimbarilor moderniste. Daca in marile orase cafenelele aduna acum si femei, alaturi de barbati, multi conservatori din sate sunt revoltati de o asemenea stare de fapt. Pentru ca aici kafenion este grecesc, este primitor, dar mai ales este un loc destinat exclusiv barbatilor si discutiilor lor.
TAVLI (tablele) : daca in alte tari tablele sunt doar un joc, in Grecia sunt in egala masura un sport national si o traditie. Statutul acestui joc in societatea si istoria elena este similar celui detinut in lumea araba. Termenul de "tavli" este derivat din grecescul "tavla", insemnand chiar tava sau scandura. Regulile sunt in mare aceleasi, dar in Grecia acest joc ce amesteca norocul si strategia cu un varf de cutit de tactica psihologica poate fi jucat in trei feluri. Portes (usile) se joaca in mare dupa regulile cunoscute pentru toti. Dar mai exista si plakoto (de la elenul plakono, a acoperi) si fevga (alearga sau repede), fiecare cu admiratorii si maestrii sai. Partidele se pot prelungi cu orele, fiecare jucator are sustinatorii sai, si adesea pariurile si orgoliile ating cote impresionante.
KOMPOLOI (siraguri de margele)
Le veti vedea foarte des in Grecia, mai ales in mainile barbatilor, dar nu le confundati cu manataniile. Kompoloi au ajuns in Grecia din Orient, fiind mai mult o jucarie, ajutand la relaxare. Regula este ca numarul margelelor sa fie mereu impar. Dar kompoloi sunt mai mult decat o simpla jucarie, ajungand sa simbolizeze pentru multi specificul zonei, sa se identifice cu ceea ce este Grecia astazi, sa exprime mai bine ca orice alt suvenir specificul tarii. Unii spun chiar ca forma rotunda a siragului este o trimitere la infinit, la eterna reintoarcere.
PERIPTERON (chioscul)
Se spune despre peripteron, chioscul pe care il veti gasi peste tot in Grecia, ca este un supermarket in miniatura, unde sunt mici sansele sa nu gasesti ceea ce cautai, cat timp este vorba de ceva suficient de mic pentru a incapea acolo. Fie ca sunt situate pe o strada aglomerata si zgomotoasa, fie intr-un colt linistit al orasului, periptera nu duc lipsa de clienti, desi sunt mici "colibe", cu un acoperis, un scaun si marfuri de toate felurile. Dar nici un oras sau sat din Grecia nu ar fi complet fara macar un peripteron, unde veti gasi dulciuri, bauturi, inghetata, suveniruri, tigari, baterii, jucarii, ziare, cutite, cam orice marfa marunta, toate aparent amestecate intre ele atat de bine incat doar vanzatorul stie de unde sa le ia. Foarte utile si populare, periptera sunt cautate si de turistii curiosi.
17 Octombrie 2007