Vlad Petreanu
Cristina Ţopescu, realizator Prima TV Televiziunile fac si lucruri bune
"Televiziunile sunt departe de a fi un factor educator. E o frustrare pe care o resimtim si noi, oamenii ce cu onor lucram in ele. E mult adevar in ce spune Preasfintitul Bartolomeu Anania, un avertisment, cred eu, cu cele mai nobile si crestinesti intentii, la care facatorii de presa scrisa sau audiovizuala trebuie sa ia aminte. Ma indoiesc insa ca se va intampla asta.
Televiziunile, unele dintre ele, fac si lucruri bune. Lanseaza, de pilda, campanii intru ajutorarea oamenilor la nevoie, rascolesc constiinte si le mai trezesc, uneori, din somnul bolnav in care se complac de ceva vreme. Pe de alta parte insa, sa ma ierte Dumnezeu, Preasfintia Voastra, glasul Bisericii trebuie sa se auda mai des si mai puternic cand e vorba de indreptarea raului la care consimtim, se pare, din ce in ce mai pasivi.
Am un sentiment de tristete cand constat ca Biserica, prima institutie care are menirea de a ne educa si de a ne face mai buni, este inerta, cu desavarsire absenta din viata cetatii, atunci cand chiar e mare nevoie de ea. Daca Biserica si slujitorii ei vor fi mai activi, poate ca exista o sansa ca si presa sa inceteze a mai fi, la un moment dat, factorul poluant care, intr-adevar, este acum. Sa inceapa Biserica aceasta lucrare, cu adevarat, si o vor continua apoi televiziunile!".
Mihai Tatulici, director de programe, realizator Realitatea TV `Toti suntem imperfecti"
"Am avut acum doua zile o discutie cu Inalt Preasfintia Sa pe acest subiect, l-am si invitat sa detaliem intr-o emisiune de televiziune parerea lui, pentru ca eu, intr-o anumita masura, sunt de acord cu el, desi sunt realizator de emisiuni de televiziune. Şi eu cred ca, dincolo de functia informativa a mediei, cea referitoare la opinii si dezbateri este excesiv de libera, adica prea multa lume de calitate scazuta are drept la opinie. Selectia editoriala in mass-media este destul de slaba in acest moment.
Noi primim rumegus in cantitati industriale si o multime de neica nimeni se considera vectori de opinie, sau moderatori, sau generatori de opinie publica. Aici, IPS are dreptate. Din pacate, in lumea asta in care toti suntem imperfecti, critica Bisericii se poate intoarce si asupra ei. Ştiu o multime de preoti care sunt lipsiti de har si predica, de la inaltimea altarului, stupiditati. Asa ca, deocamdata, in relatie cu Maria-Sa mediocritatea, si media, si Biserica sunt egale. Şi unii, si altii avem de lucru.