inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

O zi intreaga pentru cinci ani de AnnArt. Trei intamplari in aceeasi zi!

0 Comentarii
 O zi întreagă pentru cinci ani de AnnArt   

 


“Galeria AnnArt a împlinit cinci ani. Nu zăbovim însă mult cu cifre şi sărbători, era chiar să nu observăm această ‘piatră de hotar’, pentru că suntem absorbiţi de ceea ce ne place nouă cel mai mult:  să pregătim expoziţii de artă contemporană românească. Drept care ne-am decis să ne facem ziua memorabilă invitând iubitorii de artă la trei întâmplări în aceeaşi zi! Marti 14 iunie, în miezul zilei, lansăm la Grădina Botanică o carte şi începem lucrul la o gradină iar seara vernisăm expoziţia unui foarte tânăr artist şi bem vin, precum poeţii chinezi, sub clar de lună :) !”                             


           Gabriela Massaci, director AnnArt


 


· Ştefan Câltia: Grădini pentru Dinu Pillat


o carte pentru ţinut minte senin un trecut nedrept


lansare de carte,


marti 14 iunie, ora 14 , 


Grădina Botanică, Şoseaua Cotroceni 32


 


Volumul  Ştefan Câlţia: Grădini pentru Dinu Pillat cuprinde reproduceri ale seriei complete de pictură în ulei şi desen în tuş realizate de Ştefan Câlţia în perioada 2013 – 2016. Lucrările au fost expuse public la galeria AnnArt în noiembrie – decembrie 2015, aflându-se acum, cu două excepţii, în colecţii private din România şi Germania.  Volumul şi-a propus să ‘reţină în timp’  şi să dea un context de reflecţie acestei întâlniri aparte, prin care un pictor omagiază discret un scriitor şi face o reparaţie istorică.    


 


Tema provine din lectura, cu ani în urmă, de către Ştefan Câlţia, a prefeţei scrise de Ileana Malancioiu la un volum de poezii ale lui  Rilke, traduse în româneşte de Dinu Pillat.  Pictorul a aflat astfel că în 1964, după cinci ani de închisoare comunistă pentru "crimă de uneltire împotriva ordinii sociale", scriitorul Dinu Pillat nu mai aştepta mult de la viaţă: şi-ar fi dorit să fie doar paznic într-o grădină publică;  nu s-a întâmplat. Ştefan Câlţia a început să lucreze o serie de şase picturi în ulei şi şaisprezece desene în tuş - toate grădini şi toate imaginate pentru Dinu Pillat.  


 
Stefan Caltia, Mar inflorit cu nori, ulei pe panaza


Reproducerile sunt însoţite în volum de eseuri semnate de H.-R. Patapievici, Monica Pillat, Gabriela Massaci, Carmen Brăgaru şi Patricia Bădulescu,  şi de un fold-out cu lucrarea Diptic 1 a lui Andrei Mateescu – o imagine tulburătoare a unui bloc de beton, ca cel în care a trăit Dinu Pillat, departe de orice grădină.  Cartea este realizată în parteneriat de Fundaţia AnnArt şi Galeria Posibilă, in editie bi-lingvă, română şi engleză; lucrată in conditii grafice remarcabile la Fabrik, este publicată în tiraj limitat de 200 de exemplare, numerotate şi individualizate prin includerea unei plante presate, culese din grădina pictorului.  


 
Stefan Caltia, Gradina pentru Dinu Pillat, tus pe hartie


 


Prin programul său Arta la Verde, Fundaţia AnnArt a preluat o parcelă ne-amenajată din cadrul Grădinii Botanice, pe care, în echipă cu specialiştii Grădinii Botanice şi cu voluntarii din programul Ajungem Mari, o va ‘creşte’ pe parcursul ciclurilor necesare de plantare, transformând- o în Grădina Ştefan Câlţia pentru Dinu Pillat.

 


Lansarea cărţii şi prima plantare simbolică vor avea loc în prezenţa artistului şi a Monicăi Pillat, fiica scriitorului.


 


Cu mulţumiri speciale Paulinei Anastasiu, Directorul Grădinii Botanice, şi echipei sale, pentru sprijin şi receptivitate la semnificaţia acestui proiect.


 


Fundaţia AnnArt | Arta la Verde în parteneriat cu Grădina Botanica Bucureşti, Galeria Posibilă, Ajungem Mari


 


· Constantin Rusu: Direcţii.Sens


Vernisaj al expoziţiei personale de desen şi asamblaj


marţi 14 iunie, ora 20 , 


Galeria Annart, str Paris 39



Expoziţia este a doua personală Constantin Rusu la AnnArt – ceea ce pentru un artist tânăr constituie deja o performanţă.  Seria de lucrări, desen în tehnică mixtă şi tus pe hârtie, explorează un sens existenţial profund, căutat  în intensitatea negrului şi puritatea expresivă a albului, în spaţiul restrâns al pânzelor de 30 x 40 cm sau în deschiderea ‘ferestrelor’ de peste un metru şi jumătate. Artistul pune în valenţe noi săgeata, marca grafică ce a definit prima serie prezentată la AnnArt după absolvirea UNArte la Bucureşti în anul  2009.


 


Aceasta serie vine în urma unui stagiu de documentare şi creaţie la Citée Internationale des Arts, la Paris,  unde Rusu a beneficiat de Bursa Constantin Brâncuşi acordată de Institutul Cultural Roman, care i-a deschis un orizont nou de interacţiune cu mediul inter-disciplinar al artelor, în perioada 2015 – 2016.


 


Constantin Rusu este imediat remarcat pentru acuratețea şi originalitatea unui modùl plastic pus în operă pe dimensiuni şi densități compoziționale extrem de elaborate. Este un fel de probă marțială a arcaşului zen, în eficiența ei vectorial-plastică. În plan vizual, artistul convoacă energia descompunerii futuriste din Boccioni, echilibrul conceptual al săgeților conturate de Klee şi turbulența de desenator a contemporanului nostru William Kentridge. Constantin are deja o decizie grafică evoluată, aptă pentru un registru dificil al densităților plastice. Cu mare rafinament, explorează acum şi adâncimea voalată. Relaționează transparența cu opacul, fluidul cu incisivitatea, traversarea dinspre alb spre negru.


Aurelia Mocanu, critic de arta


 


Absolvent al departamentului de pictură al UNArte București – master în 2011 și licență în 2009 – cu o bursă de studiu la Accademia di Belle Arti di Roma, Italia în 2008, Constantin Rusu (n. 1987, București) este membru al UAP din 2012, a participat în tabere de creație și în numeroase expoziții colective de pe plan național și intenațional, în Spania și Franța. Constantin lucrează pictură și grafică într-o manieră originală, cu o iconografie încifrată/înscrisă în semne grafice și săgeți vectoriale, care au ca substrat meditații profunde în raport cu viața și existența umană. Laureat al Premiului AnnArt în 2012, artistul colaborează cu galeria AnnArt din 2011, când a participat în cadrul EBienale la expoziția de  

grup TAA_2011, apoi au urmat Caiet de planuri și personala artZoom Constantin Rusu din 2012, urmate in continuare de participări la expozițiile de grup TAA_2014 și Trei, in 2015.  Tot în 2014 primeşte Premiul Uniunii Artistilor Plastici, în cadrul Bienalei Internationale de Gravură și Premiul pentru Pictură acordat de Filiala Pictură UAP Bucuresti. În 2015 a devenit şi căştigător al bursei Constantin Brancuşi. Trăiește și lucrează în București.


 


Expoziția va fi deschisă pentru public, gratuit,  în perioada 15 iunie – 30 iulie,  întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare.


 


· Un pic mai tarziu, Garden Party !


marţi 14 iunie, str. Paris 39


 


Aşteptăm căderea serii ca să aprindem luminile turcoaz şi să ne bucurăm, împreună cu prietenii noştri, de sensul ascuns al artei contemporane :)


Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România și pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman sau Virgil Scripcariu, dar și tineri artiști emergenți precum Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-romanească, la parterul unei clădiri din anii '20.


www.annartgallery.ro


Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Noaptea Muzeelor la Palatul Mogosoaia

Duminica 17 mai, incepind cu orele 17, Palatul Mogosoaia invita la un periplu in zona Adriaticii cu ocazia vernisajului expoziţiilor: Umbria, tarim al intalnirilor , expunere reunind 58 de opere de ...

Carte, ceai, muzica, dichis la New York

New York, 14 mai - Cărţile au făcut un pact cu filmul şi cu muzica preţ de un breakfast literar şi trei evenimente mixte găzduite în recent inauguratul spaţiu Cărtureşti, amenajat ...

Galeria PLAN B participa la cel mai important targ de arta contemporana din Belgia
Galeria PLAN B participa la cel mai important targ de arta contemporana din Belgia

Cu sprijinul ICR Bruxelles, Galeria PLAN B din Cluj-Napoca participa in premiera la cel mai mare targ international de arta contemporana din Belgia, ART BRUSSELS, desfasurat in perioada 19-22 aprilie ...

Nationalmuseum din Stockholm gazduieste o expozitie dedicata reprezentarii emotiilor si sentimentelor in pictura
Nationalmuseum din Stockholm gazduieste o expozitie dedicata reprezentarii emotiilor si sentimentelor in pictura

O noua expozitie organizata la Nationalmuseum din Stockholm va fi dedicata modurilor in care artistii au exprimat de-a lungul secolelor latura emotionala a personajelor, informeaza Artdaily.org. ...

Concert Abba Magic la Sala Palatului
Concert Abba Magic la Sala Palatului

ABBA. Incontestabil, una dintre cele mai iubite trupe din lume. 10 ani de glorie si succese neintrerupte, dupa care... liniste. Cu toate astea, chiar si dupa ce trupa ABBA a incetat sa mai existe, ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline