Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta inceperea proiectului O zi din viata unei comunitati eneolitice, primul proiect multimedia de arheologie pentru copii si tineri. Proiectul se deruleaza in perioada aprilie - noiembrie 2006 si are drept scop atragerea publicului catre arheologie prin realizarea unor actiuni de valorificare a cercetarilor si descoperirilor realizate in zona Bucsani (Giurgiu) privind cultura Gumelnita.
Este pentru prima data in Romania cand o cercetare arheologica este transpusa in produse accesibile copiilor si tinerilor interesati de miracolul unui domeniu fascinant dar adeseori inabordabil. Proiectul va genera un DVD in care va fi prezentata viata de zi cu zi a populatiei unei asezari eneolitice de acum ase mii de ani: obiceiuri si ocupatii, tehnici de constructie, ritualuri etc. Un alt produs important al proiectului va fi un film documentar care va reconstitui aspecte esentiale ale traiului cotidian gumelniean. Pentru comunitatea local a zonei se va initia o campanie de spturi arheologice realizata impreuna cu copiii din scolile locale din zona Bucsani. Momentul culminant al acestei actiuni va fi reconstituirea unei case in conformitate cu tehnica vremii, prin care copiii vor intelege modalitatile constructive eneolitice si persistenta unor tehnici in arhitectura rurala romaneasca.
Sptura i cercetarea arheologic n Bucani a nceput n anul 1998 sub coordonarea lui Ctlin Bem i au fost concretizate prin studii pluridisciplinare - arheologice, arheozoologice, geomorfologice, sedimentologice etc. - ilustrate prin articole de popularizare i de specialitate aprute n diverse publicaii.
Derularea proiectului O zi din viaa unei comuniti eneolitice este posibil graie finanrii nerambursabile obinute de la Administraia Fondului Cultural Naional, precum i a parteneriatului Muzeului Naional de Istorie a Romniei cu diferite instituii interesate: Muzeul Judeean "Teohari Antonescu" Giurgiu, Muzeul Judeean Ialomia, Primria comunei Bucani, Asociaia Romn de Arheologie, coala cu clasele I-VIII Bucani. Conceptul proiectului a fost realizat de coordonatorul proiectului mpreun cu experi ai Reelei Naionale a Muzeelor din Romnia.
Date de contact:
Ctlin Bem, coordonator de proiect - 0745.875026, catalinbem@yahoo.com,
secretariat
Constantin Hait - 0721.996349, 315.82.07/1303, sedimentologie@mnir.ro,
Sorin Cleiu,- 0726. 247292, 315.82.07/1059.