Trandafiri, Elena Bissinger
Povestea avea sa inceapa in New York, in 1908, cand un numar de 15,000 de femei au marsaluit cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot. La scurt timp dupa aceea, in 1910, in urma unei Conferinte a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat femei din 17 state, s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceeasi zi peste tot in lume.
Data de 8 martie a fost aleasa abia in 1913. Daca privim in istorie vom observa totusi ca au existat echivalente ale sarbatorii si in alte culturi. Astfel, am putea considera fara sa gresim ca Ziua femeii sau Ziua mamei se serba inca de pe vremea grecilor antici. De asemenea, mult mai tarziu, in Anglia secolului XIX, cea de a patra duminica a Postului Pastelui era amintita ca “Duminica Mamei”.
In prezent, 8 martie se defineste ca o zi a bucuriei pentru toate femeile, o zi in care cu atat mai mult ar trebui sa primeasca atentie din partea barbatilor. Acum se obisnuieste sa se ofere cele mai frumoase cadouri, flori si invitatii la cine romantice sau filme. Ziua de 8 martie poate fi, de asemenea, cel mai potrivit moment pentru o cerere in casatorie.
Dintre florile care se ofera cu aceasta ocazie, trandafirul se bucura de o imagine care nu mai necesita nicio prezentare. Culoarea sa rosie, simbol stravechi al pasiunii, poate completa perfect o frumoasa declaratie de dragoste sau un “Te iubesc!” spus din toata inima. La randul lor, femeile au datoria sa raspunda cu caldura si iubire de ziua femeii si sa aiba mereu in minte ca iubirea innobileaza sufletul si le face viata mai frumoasa langa barbatul harazit de destin.
I. C.
editor artline.ro