Tapetul se gaseste pe piata in diverse forme, culori si este fabricat din diverse materiale cu texturi multiple.
Daca acum la moda sunt culorile lavabile, in vremurile de demult tapetul era un "must have" in majoritatea caselor.
Din hartie sunt facute multe tipuri de tapet. Unele tipuri sunt mai fine, altele mai groase, in culori maronii sau albastrui cu diverse modele menite sa se potriveasca unei locuinte; sunt foarte frumoase si transforma aspectul unei case obisnuite intr-unul elegant, spune John Houghton in cartea sa publicata in 1669 sub titlul "Imbunatatirea conditiilor de crestere a comertului".
Traditia de a decora peretii este imprumutata de la egipteni si romani care pictau peretii locuintelor. Secole mai tarziu, in climate mai reci, oamenii acopereau peretii cu materiale textile, iar in familiile ceva mai bogate aceleasi materiale erau fine si scumpe.
Un substitut mai ieftin
Tapetul a fost si un substitut ieftin pentru tapiserie si lambriuri. Unii istorici cred ca intrebuintarea tapetului dateaza din anii 1400. La inceput a fost creat pentru a decora peretii din lemn si a fost introdus pentru prima data in Anglia de mestesugarii flamanzi.
Lucrarile decorative erau initial patrate mici, cu imagini imprimate ce erau apoi colorate manual. Din dorinta de a gasi alternative de decor pentru cei instariti producatorii de tapet s-au orientat catre modele ingenioase.
In anii 1500, cei bogati au continuat sa isi acopere peretii, au imprumutat ideea de tapet si in loc de materiale desenate manual si-au imbracat peretii casei in catifele si uneori chiar piele. Cel mai vechi astfel de tapet se spune ca provine din Anglia si dateaza din anul 1509. El a fost descoperit in 1911 si are motive de inspiratie italiana.
Tapetele din anii 1500 se disting de cele din alti ani. Acestea prezinta in special motive florale.
Dupa extinderea in Anglia, tapetul a ajuns repede si in casele altor europeni.
Cu toate acestea tapetul nu a fost o inventie a celor din vest, chinezii fiind recunoscuti pentru tapetul din pai de orez si trestie. Modelul cel mai intalnit era realizat manual si prezenta motive florale, reprezentari ale unor pasari rare si peisaje minunate.