In secolul al 18-lea pantalonii barbatesti aveau o croiala ce nu permitea punerea unei curele, si cum acestia se purtau tot mai largi, cordonul innodat la mijloc care ii sustinea risca sa alunece, si crea permanent o stare de inconfort. La vremea respectiva hainele erau confectionate in functie de rezistenta si lejeritatea pe care o puteau oferi si nu in functie de moda, motiv pentru care modelul primelor bretele pentru pantaloni era unul cat se poate de simplist.
Barbatii purtau pantaloni din lana sau din bumbac, negri sau gri, mai largi, cu talie inalta, sustinuti de bretele decupate in “X”, si mai tarziu in “V”, in mijlocul spatelui. Acest element de fixare al pantalonilor era privit drept un articol intim si era de fiecare data acoperit de vesta. Femeile nu se puteau bucura insa de utilitatea bretelelor, accesoriul era considerat strict unul masculin. De-a lungul timpului bretelele au suferit diferite modificari, dar in 1820 a aparut modelul modern, inventat de Albert Thurston.
Acesta a fost si momentul in care aceasta piesa vestimentara menita sa stea ascunsa de privirile celorlalti reuseste sa se afirme pentru totdeauna ca un articol necesar oricarui „gentleman”. Imediat dupa izbucnirea Primului Razboi Mondial bretelele pentru pantaloni au pierdut teren in fata curelei, cea din urma fiind un accesoriu mai practic, mai elegant, si in mod sigur mai discret.
Dar bretelele nu au disparut complet. Chiar daca au fost in mare parte absente din dulapurile oamenilor in anii 1990 si inceputul anilor 2000, acestea au revenit in moda odata cu conceptul “smart casual”. Compania Albert Thurston a realizat atunci o gama variata de texturi care includea chiar desene si imprimeuri amuzante. Din matase, bumbac, lana sau piele, bretelele au fost din nou apreciate, dar de aceasta data ca acesoriu vestimentar.
Acestea pot fi prinse de pantaloni prin mai multe moduri: prin carlig, prin nasturii de pe betelie sau prin cleme. Bretelele cu cleme sunt potrivite pentru orice tinuta casual, dar nu si pentru tinutele elegante. Daca doriti sa purtati bretele la o tinuta casual luati in considerare si latimea acestora precum si tipul materialului din care sunt facute: sunt recomandate cele inguste din lana. In cazul tinutelor elegante se potrivesc bretelele din matase sau piele, simple, in culori care sa se potriveasca cu restul tinutei.
Februarie 2014
A.I.
editor artline.ro