Furtul s-a produs cel mai probabil in timpul vizitei unui grup de elevi, in care s-au infiltrat hotii. Sustragerea de pe un perete a basoreliefului prins in cleme a fost foarte simpla intrucat in sala respectiva, de arta sculpturala, de la primul etaj al muzeului, nu existau camere de supraveghere. La nivelul etajului I, acolo unde s-a produs furtul, nu exista decat trei camere de supraveghere situate pe culoar, iar cei trei supraveghetori nu au vazut nimic.
Valoarea 'Cavalerului trac' este estimata intre 4.000-6.000 de euro
Basorelieful sustras, numit `Cavalerul trac`, a fost descoperit in comuna Fantanele si are dimensiuni mici: inaltime 26 cm, lungime 33 cm si este infatisat un cavaler trac. Aceasta nu este singura piesa cu asemenea reprezentare, doar in Dobrogea s-au mai gasit 200 de astfel de piese.
Valoarea de inventar a basoreliefului este foarte modesta si nu se apropie nici pe departe de realitate, dar nu a mai fost actualizata de ani buni, asa cum se intampla in cazul majoritatii pieselor de tezaur. In 1965, cand a fost descoperit, `Cavalerul trac` a fost evaluat la 1.000 lei, dar la o licitatie, pretul de pornire este de 4.000-6.000 de euro. Piesa nu era asigurata, deoarece muzeul nu are fonduri pentru o asemenea destinatie. Doar piesele care pleaca in strainatate la expozitii sunt evaluate de specialisti si asigurate la valoarea lor reala.
Nici unul din furturile de patrimoniu din ultimii zece ani : si nu au fost deloc putine, cel mai important fiind capul lui Hermes, o lucrare de asemenea din marmura : nu a fost elucidat, asa ca sansele sa fie recuperat sunt infime.
Potrivit inspectorului Crina Chirea, purtatorul de cuvant al IPJ Constanta, basorelieful a fost dat in urmarire la frontiere. De asemenea, politistii incearca sa dea de urma persoanelor din grupul care a vizitat muzeul in data de 6 august, dar este aproape imposibil de depistat fiecare vizitator din acea zi.
Maria Petrean