Lucrarea prezinta aceleasi caracteristici ca si alte opere realizate in aceeasi perioada, dovedind interesul lui Picasso pentru arta africana si sculptura iberica : urechea este inspirata de o statuie din secolul III I Hr aflata in prezent la Musee d'Archeologie nationale.
Tabloul scoate in evidenta metoda folosita de artist. Fascinat de chipuri si corpuri, acesta isi aborda subiectele din unghiuri diferite, explorand mai multe perspective pentru a le uni ulterior intr-o singura imagine. Pentru a sarbatori achizitionarea lucrarii, care concide cu aniversarea a doua decenii de la infiintarea institutiei, Muzeul Picasso a deschis o expozitie ce cuprinde lucrarile ce nareaza geneza tabloului "Demoiselles d'Avignon", in paralel cu "A Love for Drawing", o expozitie dedicata pasiunii pentru desen a artistului, al carei vernisaj a avut loc recent. Sunt prezentate si sapte carnete de schite care arata modul in care Picasso a lucrat si grija cu care a creionat fiecare personaj.
Vizitatorii vor descoperi variante ale fiecarui element al operei, portrete (majoritatea infatisand femei), lucrari inspirate de arta africana, pe care artistul le considera mai mult decat simple modele, declarand in repetate randuri ca sunt "martori" atat ai trecutului cat si ai prezentului.
11-11-2005
Foto : Pablo Picasso, "Femme nue de trois quarts dos"