Cu Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Radu Muntean si multi colegi de breasla alaturi, intr-o sala (libraria Carturesti) intesata de tineri, ar fi fost pacat sa nu scormonim prin jarul aprins de recentul scandal al concursului CNC care, mai mult ca oricand, a solidarizat critica si cineastii. Asumandu-si riscul de a se repeta, Cristi Puiu a pus inca o data punctul pe i si degetul pe rana: important nu este daca el face sau nu film, a tinut sa spuna, ci localizarea "enormelor disfunctii si a petelor albe ale Regulamentului de concurs (...), obtinerea unui raspuns la intrebarile cine a numit juriul, ce inseamna normalitate"? Tudor Giurgiu a definit momentul acestui inceput de an ca fiind unul "extrem de important, in care criticii si cineastii au avut sentimentul ca nu se mai poate asa, ca apa a ajuns la buza paharului".
Cu un trofeu in fata, Premiul publicului obtinut la Salonic, unde nu a putut fi prezent (si pe care i l-a adus, acum, Alex.Leo Serban), autorul cel mai premiat al anului trecut, Corneliu Porumboiu, a vorbit despre "Cercul vicios in care ne miscam. Avem o generatie care are sansa de a face ceva, de a se impune, dar nu exista o politica a CNC, nu avem planuri. Despre concursuri discutam de ani de zile si nu s-a rezolvat nimic, nu mergem mai departe". "Nu este razboiul lui Cristi Puiu - s-a facut auzit glasul lui Radu Muntean. Dramatic mi se pare ca au fost bani si s-au dus pe garla. Cine se afla in spatele acestui joc? Nu cred ca raspunsul se afla la directorul CNC, Eugen Serbanescu. MCC are raspunderea alcatuirii unui juriu care, printre altele, a selectionat trei dintre cele patru proiecte legate de numele consilierei Cornelia Palos".
Cristi Puiu a dat o replica prompta: "Cred ca Eugen Serbanescu ar trebui sa-si dea demisia. Eu am renuntat la banii CNC-ului pentru a da un semnal foarte clar, este singura modalitate de a submina, decent, un juriu de incompetenti". Delicata intrebarea care plutea in aer, "a inapoia sau nu subventia obtinuta prin concurs de cineastii ale caror viitoare filme sunt atat de asteptate", a fost in centrul unei alte interventii a lui Radu Muntean: "Nu suntem uniti, unii cer sa facem filme, altii sa dam banii inapoi (...) De patru ani constat ca fiecare vrea sa-si faca filmele lui, am fost implicat in toate scandalurile de la CNC, dar nu voi returna creditul obtinut acum". Banuiesc ca nu i-a fost usor lui Radu Muntean sa-si marturiseasca hotararea, dupa ce Cristi Puiu, amintind "cosmarul care a insemnat realizarea filmului Moartea domnului Lazarescu", duritatea acuzatiilor de a fi "criticat sistemul luand, in acelasi timp, bani de la CNC", a dat frau liber amaraciunii unei constatari: "Traim intr-o lume confuza, a inertiei postcomuniste, provinciale, nu putem spune nu porcariei, (...), nu avem constiinta comunitatii". Pentru a pleca acasa cu sentimentul lucrului util- in afara dorintei de a-l citi (sau reciti) pe Alex.Leo Serban, sa nu uitam, am fost, totusi, la o lansare de carte - criticul Valerian Sava a propus sa nu o apucam fiecare pe drumul lui fara sa ne gandim la posibilitatea alcatuirii unui grup format din cineasti si critici care sa se implice in elaborarea a doua proiecte esentiale: modificarea legii Cinematografiei si a Regulamentului de Concurs. magda.mihailescu@gandul.info
Magda MIHAILESCU