Potrivit artdaily.com, caseta a fost inregistrata pe data de 5 ianuarie 1970, cand Lennon si Yoko Ono se gaseau in Danemarca, in Jutland, unde patru tineri (pe atunci inca elevi de liceu) au avut curajul de a-l cauta pe muzician si a-i cere un interviu in timpul unei conferinte de presa. Pentru ziarele si posturile de radio sau TV din Danemarca prezenta lui Lennon in tara era o adevarata mina de aur, insa din cauza zapezii cei patru au ajuns doar dupa terminarea conferintei de presa. I-au cerut muzicianului sa le acorde macar un scurt interviu pe care sa il publice in revista scolii.
Spre surprinderea lor Lennon nu doar ca a acceptat propunerea celor patru, dar a discutat pret de mai multe minute despre subiectele care il pasionau – Beatles, campania anti-razboi a cuplului (controversat si adulat in egala masura), muzica. Nu mai era mult pana la despartirea oficiala a Fab Four, dar cei patru isi amintesc un Lennon relaxat, zambitor, prietenos, amuzat dupa ce a aflat ca elevii au avut nevoie de permisiunea directorului pentru a lipsi in acea zi de la cursuri. Mai erau prezenti fostul sot al lui Ono, Tony Cox, si fiica ei, Kyoko, iar atmosfera era mai curand de petrecere in familie decat de conferinta de presa. Suficient de relaxata pentru ca dupa interviu cei prezenti sa danseze in jurul pomului de Craciun (o veche traditie daneza), si la rugamintea lor Lennon le-a cantat doua piese, “Give Peace a Chance” si misterioasa “Radio Peace”, care trebuia sa fie folosita pentru lansarea unui post de radio, pe care Lennon urma sa il deschida in Amsterdam (un alt proiect abandonat in cele din urma).
Din fericire inregistrarea a supravietuit timpului (fiind pastrata o perioada intr-o caseta de valori) si a fost scoasa la vanzare alaturi de un exemplar al ziarului scolii in care a aparut materialul si o colectie de 23 de fotografii originale facute cu ocazia intalnirii. Nu exista nicio copie si nicio versiune digitala, asa ca depinde exclusiv de noul cumparator daca publicul va auzi vreodata “Radio Peace”. Chiar daca nu ar avea cea mai buna calitate, nu ar fi prima oara cand versiuni departe de calitatea unei inregistrari de studio au fost folosite de The Beatles pentru a “construi” o versiune finala. Odata cu lansarea retrospectivei “The Beatles Anthology” cu cele trei volume aparute in 1995-1996, fanii s-au putut bucura de doua piese noi, “Free As a Bird” si “Real Love”, practic minutioase puzzle-uri care au pornit de la doua piese demo inregistrate de Lennon, rezultatul final fiind doua cantece care au avut succes si au fost pentru multi marea atractie a setului.
Foto: twitter.com