Sa fie vreo 600 de ani si mai bine de cand dateaza prima atestare documentara a satului Breb din comuna Ocna-Sugatag. Ca cele mai multe localitati din zona, aceasta si-a legat existenta de exploatarea sarii, materie a carei valoare echivala acum cateva sute de ani cu cea a aurului.
Ce ar fi de observat aici este arta traditionala pusa in valoare de locuintele din lemn ale satenilor si mai ales de biserica cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, mandria satenilor brebeni. Langa drumul spre Hoteni si Budesti cate o troita vegheaza calatoria trecatorilor si turistilor care vin sa vada cu ochii lor minunea medievala.
Lacasul de cult se numara printre cele mai importante monumente de genul sau din tara, datorita vechimii constructiei (1622) si a picturii murale din 1626, partial vizibila, la randu-i printre cele mai vechi pastrate in bisericile de lemn din Romania. Constructia conserva spatiul original destinat credinciosilor, biserica barbatilor si tinda femeilor, din secolul XVII. In cea mai mare parte, absidele sunt ridicate din lemne refolosite din vechiul iconostas si altar.
De un interes deosebit este si colectia de icoane provenite din secolele XVII-XIX ori sculptura cu caracter de unicat a grinzii boltii. In traditia locala se spune ca biserica actuala ar fi inlocuit o alta mai veche, ridicata “inainte de 1531”, in Copacis, unul dintre catunele care alcatuiau satul in perioada medievala.
Surprinzator este ca ideea pare sa-si aiba radacinile intr-un fapt verificabil. Cateva piese din structura turnului au fost datate in iarna dintre anii 1529-1530 prin metoda dendrocronologica. Ca urmare a acestei datari, turnul bisericii din Breb a intrat in categoria putinelor structuri de lemn datate cu precizie in Carpatii romanesti, si se distinge pana in prezent ca singurul din secolul al XVI-lea.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro