Desi lipsita de orice urma de stralucire, strada Franceza din centrul istoric al Bucurestilor reprezinta si astazi una dintre cele mai vechi si importante artere ale "micului Paris". Legatura cu trecutul, atat de frumos valorificata si exprimata in cultura occidentala, este aici decat o punte care sta sa se naruie sub privirile neputincioase ale trecatorilor.
Multe dintre constructiile pe care le veti intalni pe strada Franceza provin din timpul stra-strabunicilor, din secolul al XIX-lea, si figureaza (cu numele) pe Lista Monumentelor Istorice. Nimic nelalocul lui pana o veti parcurge personal de la un capat la altul pentru a evalua starea de fapt. Atrage atentia in primul rand contrasul dintre spatiile comerciale luxoase de la parterul cladirilor si tencuiala care sta sa cada de la etajul 1.
In functie de contextul istoric in care au fost realizate, unele sunt lipsite de orice podoaba exterioara, altele prezinta elemente arhitectonice de imprumut: neoclasice, neobaroce, etc
La incendiul devastator din 1847 mostenirea edilitara care copia moda de Constantinopol isi va pierde urma si pe strada Franceza. Singur, Hanul lui Manuc, cu spatiul larg pavat din interior, cu fatade sobre si lemnarie sculptata de vreun mester local, mai aminteste de frumusetea arhitecturii de sorginte romaneasca.
Urmatoarele generatii vor abandona vechea conceptie despre estetica din interirorul orasului in favoarea unui curent ideologic bazat pe imprumutul caracteristicilor si valorilor vest europene.
Pe la 1869 se impune alinierea cladirilor pe strada, principiu pe care il remarcam si astazi in multe puncte din centrul istoric al Bucurestilor. Tot pe vremea aceea, la casa nr. 14, ii gasim chiriasi pe Bogdan Petriceicu Hasdeu si sotia sa Iulia. In aceasta locuinta s-a nascut fiica lor, poeta cu existenta fulgeratoare. O placa montata pe fatada aminteste acest eveniment.
Primele mentionari ale strazii dateaza de la jumatatea veacului al XVII-lea si fac referire la "Ulita Curtii", nume care se explica prin faptul ca aceasta venea dinspre poarta de sus a Curtii domnesti. Strada Franceza s-a numit ca atare doar mai tarziu, dupa consulatul francez infiintat aici.
tablou - Luminita Feodoroff
I. C.