A 37-a ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu demarează astăzi cu Gala formaţiilor studenţeşti de jazz, ediţia a şaptea, desfăşurată in pavilionul multifuncţional din centrul oraşului.
In cadrul festivalului, timp de nouă zile, vor avea loc concerte, jam sessions, workshopuri şi videoproiecţii in spaţii neconvenţionale. Tema care reuneşte toate aceste evenimente este muzica de jazz extinsă asupra altor zone muzicale cu care aceasta interferează: folclor, muzica simfonică, rock, blues, salsa şi hip-hop.
Parteneriatul de lungă durată, inceput din 1974, cu televiziunea publică, nu va fi continuat şi anul acesta pe motiv că TVR-ul a solicitat din partea organizatorilor o contribuţie financiară pentru promovarea acestuia. TVR-ul a declarat că se află in imposibilitatea de a susţine financiar costurile de transport, cazare etc. ale echipei de filmare care ar fi trebuit să transmită de la Sibiu. "Iţi dau o mediatizare proastă şi-ţi pretind, pe langă un festival la cheie, cu renume mondial, să le mai şi plăteşi o juma’ de miliard cazare şi masă, prezenţa lor acolo. Ceea ce mi se pare absolut o obrăznicie şi o lipsă de respect", a spus Schmidt. "Imi pare foarte rău că se intamplă ce se intamplă. Nu pot să plătesc din bani publici o televiziune publică", a explicat Schmidt.
Manifestarea de acest gen, cea mai veche din ţară
Prin urmare festivalul va fi promovat de postul specializat Mezzo, care difuzează, din 28 aprilie, un spot despre eveniment. Sibiu Jazz Festival este considerat cel mai important eveniment de acest gen din Romania, avand in vedere longevitatea, consecvenţa şi numărul impresionant de celebrităţi ale genului care l-au onorat cu prezenţa de-a lungul anilor.
Manifestarea se poate mandri cu faptul că este cel mai vechi festival de jazz din ţară şi unul dintre cele mai vechi din lume. Apartenenţa la Europe Jazz Network, cea mai renumită reţea europeană de jazz, este o altă marcă a prestigiului manifestării. Festivalul Internaţional de Jazz de la Sibiu este inclus in programul `Sibiu-Capitală Culturală Europeană 2007".Programul evenimentului
La eveniment va participa un număr impresionant de artişti in majoritate covarşitoare străini. Printre ei se numără violonistul francez Didier Lockwood, Enrico Rava Quintet, din Italia, Dee Dee Bridgewater, Dean Bowman Quartet, din SUA, Chico Freeman cu formaţia sa afro-cubaneză Guataca, Archie Sheep, Zbigniew Namyslowski, dar şi Vienna Art Orchestra, una dintre cele mai bine cotate orchestre de jazz din Europa.
Fanfara Mourcourt este o formaţie numeroasă, de 51 de persoane, adusă la invitaţia Ambasadei Belgiei. Directorului festivalului, Konstantin Schmidt, a declarat că "n-a mai existat aşa ceva la Sibiu. Este ca o filarmonică, un avion de oameni care vin să delecteze publicul". Nu pierdeţi concertul Imre Beatrix Group, duminică la ora 20:00, Pavilion.