Numarul 18 / 2016 al Revistei ARTA renunta cateva momente la artele vizuale si se muta in siajul artelor performative sonore, intr-un dosar tematic ingrijit si coordonat de Anamaria Pravicencu si Octav Avramescu. In plus, numarul mai propune portrete si portofolii de artist, expozitii in Romania si in strainatate, cronici vizuale si de carte.
Dosarul Sound Art avanseaza „o incursiune fascinanta in teritoriile sound art, radio art, teatrului radiofonic, instalatiilor vizual-sonore de tot felul, pentru o initiere in forta in cultura auzului. Aceasta e importanta nu doar pentru acusticieni, muzicieni, ingineri de sunet, producatori de film, ecologisti, medici, psihologi sau antropologi etc., ci si pentru plasticieni: pentru ca sunetul este, paradoxal, un element-cheie al perceptiei noastre vizuale, iar creatia sonora este o parte importanta a complexului spectacol multisenzorial in care traim in mod continuu, nu doar in white cube-ul galeriilor si muzeelor de arta, ci in viata de zi cu zi.” (Magda Carneci)
Contributiile au fost semnate de Anamaria Pravicencu, Octav Avramescu, Speranta Radulescu, Ilinca Stihi, Colin Black, Charlemagne Palestine si Andra Chitimus.
In acelasi numar mai puteti citi:
– Dosare de artist
Liliana Mercioiu Popa (vazuta de Maria Orosan-Telea), Róbert Köteles (in lectura lui Ciprian Radovan), cat si Grupul focAR (Alina Tudor, Razvan Neagoe) si Veaceslav Druta, cuprinsi in autoportrete hermeneutice.
– Expozitii din Romania
Cronici si analize critice semnate de Silviu Padurariu, Ion Bogdan Lefter, Iosif Király, Ruxandra Demetrescu, Bogdan Ghiu, Iréne Kányádi, Alexandra Titu, Dan Breaz, Marcello Gobbi si Maria Zintz. Rubrica mai contine o scrisoarea critica deschisa a artistului Constantin Flondor, adresata redactiei c.
– Expozitii internationale
Denise Parizek, Carmen Dobre-Hametner, Andra Chitimus si Timea Andrea Lelik analizeaza cateva din evenimentele expozitionale de actualitate din Europa Centrala si de Vest.
Numarul mai cuprinde un interviu cu artistul François Dey, realizat Bogdan Teodorescu; in memoriam pentru Ioana Atanasiu Delamare (1955-2015) si Iuri Isar (1961-2015), consemnate de Aurelia Mocanu si Luiza Barcan; o dezbatere privind fotografia moderna si contemporana, initiata de Sorin Alexandrescu; dar si o serie de cronici ale ultimelor aparitii editoriale, semnate de Maria Orosan-Telea, Mihaela Velea si Alexandra Mihali.
Lectura placuta!
Echipa Revistei ARTA
Revista ARTA se gaseste in librariile Carturesti si Humanitas, in chioscurile de presa Inmedio si Relay, la sediul UAP din Bucuresti, cat si la filialele UAP din tara.
Lansarea revistei are loc sambata, 23 aprilie, de la ora 18:00, in cadrul librariei pop-up organizate de ODD, P U N C H si Revista ARTA in cadrul Weekendului Galeriilor (WEG #3). Str. Selari 13, Sector 3, Bucuresti.
Aprilie 2016