Programul urmeaza sa se desfasoare de la sfarsitul lunii in curs. Si tot la finele acestei luni, potrivit Laurei Ganea, inspector de specialitate in AFCN, "se va face publica data limita, probabil 27 februarie, de finalizare a procesului de selectie a proiectelor castigatoare". De ce atunci?! Ne lamureste tot Laura Ganea: "Pentru ca au fost foarte multe proiecte, iar procesul de evaluare a fost incetinit de faptul ca nu toate aceste proiecte au indeplinit conditiile impuse de lege privind documentatia aferenta, aceasta nefiind completa". Astfel, "a trebuit contactat fiecare operator cultural in parte si informat cu privire la documentele care lipseau, intarziindu-se in acest mod trimiterea proiectelor", ne-a mai spus Laura Ganea. De asemenea, un raspuns cu privire la componenta celor opt comisii de evaluare a proiectelor ne-a oferit acelasi inspector de specialitate din AFCN: "Componenta celor opt comisii nu este facuta publica, pentru a nu lasa loc de interpretari si pentru ca evaluarile sa fie cat mai putin impartiale", ne-a precizat Ganea. Mentionam ca, de curand, din Consiliul Administratiei FCN si-au dat demisia doi membri, respectiv Nicolae Manolescu, numit ambasador UNESCO, si Nicolae Alexi, ambii din cauza incompatibilitatii in care se aflau. Uniunea Scriitorilor din Romania si Uniunea Artistilor Plastici, institutii in care Manolescu si Alexi detin functii de conducere, depusesera proiecte pentru obtinerea de finantare. Totusi, cei doi au sustinut ca, in prima sesiune a Consiliului, ministrul culturii Adrian Iorgulescu le-a spus ca institutiile din care fac parte pot obtine finantare prin intermediul Fondului. Pe de alta parte, Andreea Grecu, directorul AFCN, a sustinut ca toti membrii Consiliului au semnat la inceputul activitatii lor declaratii de impartialitate.
AFCN a fost creata "pe baza de transparenta si echidistanta, pentru eliminarea clientelismului.
"Eliminarea clientelismului"
AFCN a fost creata "pe baza de transparenta si echidistanta, pentru eliminarea criteriilor aleatorii de finantare si a clientelismului in domeniul cultural", dupa cum citeaza Mediafax. Concret, Adminis-tratia a inceput sa functioneze din toamna anului trecut. Misiunea institutiei: de a oferi finantari proiectelor culturale in urma unei selectii. Administratia a fost anuntata de oficialii MCC ca fiind una dintre cele mai transparente si independente institutii care functioneaza in subordinea ministerului. Mona Musca, fostul ministru al Culturii, anunta ca, o data cu infiintarea acestei institutii, functionarii din MCC nu vor mai decide "pe coltul mesei" cu privire la finantarea unui proiect cultural sau a altuia.
AFCN nu are inca un Birou de presa
Transparenta, prima caracteristica a noului organism fluturata in fata presei, nu s-a simtit, AFCN neavand nici pana in prezent un Birou de presa, desi, potrivit legii, fiecare institutie publica ar trebui sa aiba reprezentanti care sa poata da continuu informatii despre activitatea curenta. Un argument pentru "transparenta" cu care actioneaza institutia publica este si intregul proces de evaluare a celor 344 de proiecte culturale inscrise la prima runda de finantare, deschisa pe 15 decembrie 2005. (R. Draghici)