Guvernul austriac a anuntat oficial ca nu poate pastra cinci tablouri de Gustav Klimt dintr-un motiv foarte simplu : nu exista fonduri pentru aceasta. Lucrarile, in valoare de peste 300 de milioane de dolari, au fost furate de nazisti in timpul razboiului. Dupa un proces care a durat mai bine de sapte ani, tribunalul a decis ca cele cinci picturi sa fie returnate mostenitorilor proprietarului initial. Acestia s-au aratat dispusi sa renunte la tablouri daca guvernul austriac le va plati la pretul oficial.
Elisabeth Gehrer, ministrul austriac al culturii, a declarat ca guvernul austriac ar dori sa pastreze lotul de tablouri, dar din pacate nu exista bani pentru a le plati, cu toate ca pentru multi cetateni ai Austriei operele sunt considerate adevarate comori nationale. Gehrer a subliniat ca prefera ca tablourile, chiar daca nu vor mai face parte din patrimoniul austriac, sa ramana in circuitul public, pentru a nu fi ascunse in colectii particulare. Dar, in final, noii proprietari sunt singurii care vor putea lua o decizie dupa ce vor reintra in posesia lucrarilor. Acest punct de vedere este se pare impartasit si de mostenitori, care in prezent sunt in dialog cu guvernul austriac, pentru a gasi o solutie de compromis, prin care tablourile ar putea fi expuse intr-un muzeu.
Decizia Austriei de a renunta la operele ce au fost expuse timp de decenii la Castelul Belvedere din Viena este una dintre cele mai dureroase concesii necesare pentru desfasurarea procesului de returnare a operelor de arta furate de regimul nazist.
Februarie 2006