inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Noutati la Humanitas

0 Comentarii

Corespondenta 1918-1969


Martin Heidegger & Elisabeth Blochmann


seria Martin Heidegger


traducere din germana de Ileana Snagoveanu-Spielgelberg,


postfata a editorului german


 


 


 


Acest schimb de scrisori, ce se intinde pe o jumatate de secol, a fost socotit - alaturi de corespondenta purtata cu Jaspers - cea mai "filozofica" marturie epistolara heideggeriana. Caci pagini intregi din acest volum vorbesc, retrospectiv, despre Fiinta si timp si despre "imprudenta" enorma a acestei carti, aducandu-ne in fata ochilor spectacolul fascinant al criticii radicale pe care Heidegger a facut-o propriei filozofii. Dar, nu mai putin, aflam un pasionant schimb de idei intre doi pedagogi, care stiu, deopotriva, ca "viata spirituala nu poate fi predata de la catedra; ea nu poate fi decat traita, intr-o forma in care cei ce iau parte la ea sa se simta nemijlocit patrunsi in propria lor existenta."


 


Heidegger


Walter Biemel


colectia Maestrii Spiritului


traducere din germana de Thomas Kleininger, actualizata de Catalin Cioaba, prefata a


autorului la editia in limba romana, nota asupra editiei de Catalin Cioaba


 


ISBN 973-50-1435-1 / 978-973-50-1435-3


pret in librarii: 23 RON


10% reducere in site-ul Librariile Humanitas


 


Monografia lui Walter Biemel este, cu siguranta, una dintre putinele carti care isi propun si totodata reusesc sa prezinte cat se poate de simplu si de accesibil gandirea lui Martin Heidegger. Insa "simplitatea" nu e obtinuta aici, precum de obicei, prin efortul specialistului de a vorbi "pe intelesul tuturor", lasand la o parte nuantele si adancimile, nu este o simplitate fatal rezumativa. Ea "epuizeaza", intr-un fel, "subiectul", caci are ca sursa o extrema familiaritate cu gandul heideggerian si, deopotriva, o vointa de a intelege totul pe firul unei singure idei.


 


Problemele fundamentale ale fenomenologiei


Martin Heidegger


seria Martin Heidegger


traducere din germana de Bogdan Minca si Sorin Lavric, postfata a editorului german


 


 


 


Acest volum reprezinta, intr-un sens, continuarea la Fiinta si timp, in masura in care marele tratat heideggerian a ramas neterminat. Ultima sectiune, cea care ar fi trebuit sa dea raspunsul la faimoasa intrebare cu privire la sensul fiintei in genere, nu a mai aparut. Promisiunea implicita din titlu - aceea de a pune in lumina legatura fiintei cu timpul - nu a fost asadar indeplinita. Iata insa ca in acelasi an in care a aparut Fiinta si timp  (1927), Heidegger reia intrebarea sa fundamentala in prelegerea de fata -  de asta data dintr-un alt punct de vedere, si anume venind pe firul istoriei  metafizicii occidentale.


 


 


Originile totalitarismului / Hannah Arendt


colectia Societatea civila


traducere din engleza de Ion Dur si Mircea Ivanescu


editie noua


 


 


 


Concentrandu-se asupra totalitarismelor emblematice ale vremii noastre  - national-socialismul german si stalinismul rusesc -, Hannah Arendt comenteaza aici transformarea claselor in mase, rolul propagandei in raportarea la spatiul non-totalitar si recursul la teroare (devenita, din mijloc de preluare si mentinere a puterii, scop in sine, expresie a legilor Naturii sau Istoriei). Arendt face distinctia neta intre dictaturile obisnuite, bazate inca pe o minima rationalitate strategica, si regimurile totalitare, care confisca toate domeniile vietii umane, nu numai pe cel politic.


 


Opere


Din hartiile unuia inca viu


 Despre conceptul de ironie, cu permanenta referire la Socrate


Srren Kierkegaard


traducere din daneza, prefata si note de Ana-Stanca Tabarasi


 


 


 


Volumul de fata, in traducere dupa editia critica daneza, inaugureaza seria in ordine cronologica a operelor lui Kierkegaard, cuprinzand doua scrieri de inceput ale filozofului danez, care apar acum pentru prima data in limba romana: Din hartiile unuia inca viu (1838), o recenzie polemica despre Hans Christian Andersen, si Despre conceptul de ironie, cu permanenta referire la Socrate (1841), o cercetare comparativa a ironiei lui Socrate si a ironiei romantice, de mare relevanta pentru legaturile dintre gandirea lui Kierkegaard si filozofia lui Hegel.


 


 


 


Inteleptul singuratic / Grete Tartler


 


ISBN 973-50-1425-4 / 978-973-50-1425-4


pret in librarii: 24 RON


10% reducere in site-ul Librariile Humanitas


 


Patru mari filozofi medievali - Alfarabius, Avicena, Avempace si Abubacer -, apologeti ai singuratatii, demonstreaza impacarea experientei rationale cu intuitia, accederea divinitatii pe cale intelectuala. Intr-o lume a mileniului al treilea, in care insingurarea e considerata "partea de temut" a globalizarii, scrierile celor patru filozofi, care au influentat din  plin gandirea occidentala, continua sa indice solutii.


 


Despre dialogul interior / Mihai Sora


seria Mihai Sora


traducere din franceza de Mona Antohi si Sorin Antohi


postfata de Virgil Nemoianu


 


editie noua


 


 


Cartea aceasta, publicata pentru prima oara in urma cu peste cincizeci de ani la editura Gallimard, contine temeiul intregului demers al filozofului din cartile sale aparute in romaneste, incepand cu Sarea pamantului. Caci forma dialogata a eseurilor sale nu e decat urmarea dialogului cu sine, a unei dedublari, a unei sparturi pe care Mihai Sora a postulat-o in aceasta prima carte, incercand mereu de atunci s-o depaseasca.


 


Sarea pamantului


Cantata pe doua voci despre rostul poetic


Mihai Sora


seria Mihai Sora


 


 


 


O serie de dialoguri amintind de dialogurile lui Platon, desfasurate insa intre doua personaje mult diferite fata de Socrate si interlocutorii lui atenieni: "Mai Stiutorul"  si "Tanarul Prieten". Republicarea acestor dialoguri readuce astazi in atentia publicului subtilitatea unui ganditor si deopotriva inflexibilitatea unei adevarate constiinte civice.


 


 


A fi, a face, a avea / Mihai Sora


seria Mihai Sora


ISBN 973-50-1011-9 / 978-973-50-1011-9


pret in librarii: 17 RON


10% reducere in site-ul Librariile Humanitas


 


Cu aceasta a doua carte de dialoguri, Mihai Sora isi dezvaluie si mai mult sorgintea demersului sau, de aflat in fenomenologia lui Husserl si Heidegger, precum si in filozofia neotomista si existentialista din anii studiilor sale antebelice la Sorbona. Dialogul dintre cele doua personaje ale cartii anterioare, carora li s-a adaugat un "Devotat Amic", se apropie acum in cercuri din ce in ce mai stranse de nucleul urmarit inca de la inceput: conditia ontologica a omului, exprimata in rostirile si faptuirile sale.


 


Banchetul sau Despre iubire / Platon


seria Platon


traducere, studiu introductiv si note de Petru Cretia


 


editie noua


ISBN 973-50-1397-5 / 978-973-50-1397-4


pret in librarii: 25 RON


10% reducere in site-ul Librariile Humanitas


 


"Cititorul are aici, in romaneste, o scriere straveche si, prin veacuri, ilustra: Banchetul lui Platon. Tot ce s-a spus despre iubire de la Banchet mai apoi in el isi afla obarsia si intemeierea, cu singura exceptie a iubirii intru Crist. Pe de alta parte, dialogul este una dintre cele mai mari impliniri ale prozei lui Platon, ale scrisului in Grecia veche si ale artei literare in genere." (Petru Cretia)


 


Phaidon sau Despre suflet / Platon


seria Platon


traducere de Petru Cretia, lamuriri preliminare si note de Manuela Tecusan


 


 


" Omul care, de-a lungul vietii, si-a luat ramas-bun de la placerile si de la podoabele trupului, pe care le socotea straine de el si daunatoare, omul care, dimpotriva, si-a dat toata silinta sa invete ceva, care, in loc de podoabe straine, a vrut pentru sufletul sau podoabele sale adevarate: cumpatarea si dreptatea, curajul, libertatea si adevarul, omul acesta trebuie sa aiba incredere in soarta sufletului." (Socrate)


 


 


Phaidros sau Despre frumos / Platon


seria Platon


traducere, lamuriri preliminare si note de Gabriel Liiceanu


 


 


 


"Despre frumos, Platon vorbeste adesea in dialogurile sale, fara ca in felul acesta sa fie vorba despre arta. Unuia dintre dialogurile sale, traditia i-a adaugat subtitlul peri tou kalou, Despre frumos. Este vorba de dialogul pe care Platon l-a botezat dupa numele tanarului interlocutor de aici, Phaidros. Insa pe parcursul  traditiei, acest dialog a primit si alte subtitluri: peri psyches, Despre suflet; peri to erotos, Despre iubire. Rezulta de aici indeajuns de limpede incertitudinea care persista in privinta continutului acestui dialog. Despre toate cele enumerate, despre frumos, despre suflet si despre iubire - si nu doar in treacat - este vorba aici. " (Gabriel Liiceanu)


 


Decembrie 2006

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Bucurestenii vor avea cinematograf in aer liber

Singurul cinematograf in aer liber din Bucuresti va fi inaugurat sambata seara in cadrul Festivalului Filmului European (3-13 mai), cu proiectia filmului "Un franc elvetian la 14 pesetas ...

Ultimele versuri, ultimul volum

LANSARE În curând, la Vaslui va avea loc lansarea post mortem a ultimului volum de versuri al regretatului poet vasluian Ion Enache Prin vointa si eforturile celor lăsati ...

Crazy Salsa Fest a treia editie
Crazy Salsa Fest, a treia editie!

In 1982, Comitetul International al Dansului din cadrul Institutului International de Teatru (ITI – UNESCO) a infiintat Ziua Internationala a Dansului . Ziua de 29 aprilie nu a fost aleasa ...

Poetul Ovidius, la an aniversar

Cu ocazia implinirii a 2050 ani de la nasterea poetului latin Ovidius Publius Naso, Facultatile de Istorie si Stiinte Politice si Litere, din Universitatea Ovidius Constanta, in colaborare cu ...

Malaele, cel mai asteptat artist la Festivalul de Teatru de la Brasov

Spectacolul "Mascariciul", cu Horatiu Malaele in rolul principal, montat pe scena Teatrului Bulandra, este cel mai asteptat spectacol la Festivalul Dramaturgiei Contemporane de la Brasov, toate ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline