Jeni Acterian
Jurnalul unei fete greu de multumit. 1932-1947
colectia Memorii / Jurnale / Convorbiri
editie noua revazuta
text ales si note biografice de Arsavir Acterian
editie ingrijita, traduceri din franceza, note bibliografice si prefata de Doina Uricariu
ISBN 978-973-50-1624-1
pret in librarii: 45 RON
10% reducere in site-ul Librariile Humanitas
Carte a lecturilor frenetice, a ambitiilor si esecurilor, a pasiunii si a luciditatii, jurnalul lui Jeni Acterian reapare intr-o editie revazuta sub titlul sau adevarat, scris de autoarea insasi pe prima pagina a caietului sau de insemnari, cu o prefata a ingrijitoarei editiei -- continand povestea conservarii si publicarii caietelor manuscrise --, cu anexe (Scrisori, Caietul Clubului "Pana Trasnita") care completeaza imaginea personalitatii autoarei si cu un foarte util indice de nume. Textul jurnalului aparut in editia princeps din 1991 a fost revazut, intregindu-se, in masura posibilului, numele proprii abreviate de diarista.
Sanda Stolojan
Amurg senin
Jurnal din exilul parizian 1997-2001
colectia Memorii / Jurnale / Convorbiri
traducere din franceza de Sanda Stolojan si Dana Petrisor
ISBN 978-973-50-1625-8
pret in librarii: 19 RON
10% reducere in site-ul Librariile Humanitas
Evenimentele anilor 1997-2001 din Romania, Franta, din lumea intreaga: Sanda Stolojan le comenteaza cu discretie, dar diagnosticele ei sunt precise, iar judecata morala e mereu prezenta. Cateva teme la care autoarea revine aproape obsesiv: ecourile jurnalelor ei precedente, publicate la Humanitas (Nori peste balcoane, 1996, Ceruri nomade, 1999), prietenia intelectuala cu Cioran, spiritul francez si duhul romanesc, Franta si Romania puse mereu fata in fata - polii intre care oscileaza necontenit sufletul diaristei. Din ce in ce mai prezenta, moartea: prieteni atinsi de boli grave, prieteni sau simpli cunoscuti care dispar, inevitabila presimtire a propriului sfarsit. Si totusi, Sanda Stolojan pare impacata in aceste pagini. Anii ei de amurg au fost cu adevarat senini.
Mihai Sora
eu&tu&el&ea sau dialogul generalizat
seria de autor Mihai Sora
postfata de Mihai Sora
ISBN 987-973-50-1596-1
pret in librarii: 19 RON
10% reducere in site-ul Librariile Humanitas
Cartea aceasta, scrisa in atmosfera irespirabila din preajma lui decembrie 1989, a aparut abia in 1990, dupa ce filozoful isi multiplicase manuscrisul si il difuzase prietenilor, intr-un gest mai degraba rareori vazut in literatura romana sub comunism. Ea adanceste meditatia ontologica din Sarea pamantului si din A fi, a face, a avea, aplicand-o la relatiile sociale, la situatia omului in cetate si la greutatea cu care politicul apasa asupra vietilor noastre. Asa cum arata intr-o scurta postfata, ca atatia autori ai vremii, pentru a insela vigilenta cenzurii, Mihai Sora a adoptat un limbaj codificat, esopic. Directia "atacului" sau ramane insa evidenta pentru cine este dispus sa se transpuna in realitatile acelor ani.
Scurta cronica a Annei Magdalena Bach
colectia Contrapunct
traducere, prefata si note de George Sbarcea
ISBN 978-973-50-1266-3
pret in librarii: 18 RON
10% reducere in site-ul Librariile Humanitas
La limita dintre biografie si fictiune, cartea contine informatii de o surprinzatoare bogatie si acuratete, dar, mai ales, prin marea ei forta de sugestie, il face sa traiasca pe Bach in paginile ei asa cum nu traieste in nici o lucrare din cate i-au fost inchinate, devenind cea mai citita carte despre cantorul de la Leipzig.
Gellu Naum
Vasco de Gama si alte poheme
Vasco da Gama and other pohems
editie bilingva
introducere si traducere de Alistair Ian Blyth
ISBN 978-973-50-1136-9
pret in librarii: 25 RON
10% reducere in site-ul Librariile Humanitas
Sa citesti poemele lui Gellu Naum inseamna sa te misti intre lumi, sa devii parte a unui sir fluid de transformari magice, sa descinzi pe acel taram secret presimtit, ascuns de perdeaua de luciditate a vietii.
Mai 2007