1. Civilizatii de Laurent Binet, editura Pandora M
Istoria alternativa a fascinat dintotdeauna cercetatorii si cititorii, fie ca este vorba de o schimbare marunta, din viata unui personaj anonim, fie de un razboi castigat de alta tabara sau un conducator ce ajunge sa supuna intreaga lume pentru ca a scapat dintr-un accident sau o tentativa de asasinat. “Ce ar fi fost daca…” la scala intregului trecut al umanitatii duce la o infinitate de posibilitati, ametitoare ca potential si ramificatii, iar in acest roman primit cu elogii de critica franceza trecutul civilizatiei, asa cum il stiam, este cu totul altul.
In 1492 un anume Columb nu a mai ajuns sa descopere America. Poate ca nu ar fi trebuit sa ajunga acolo oricum, pentru ca in urma cu aproximativ cinci secole aici, in America Centrala, au ajuns temutii vikingi, care aveau sa transforme radical istoria continentului. Si prin extensie a lumii. Pentru ca pe la jumatatea secolului al XVI-lea Europa se va confrunta cu o noua amenintare venita tocmai de pe acest continent straniu si temut, un nou adversar care s-ar putea sa o cucereasca in scurta vreme. Fantezie istorica, vasta fresca avand elemente distopice, superba calatorie imaginara a unui autor matur, este una dintre cele mai surprinzatoare istorii alternative scrise vreodata.
2. Povesti cu cenacluri vechi din Bucuresti 1880 – 1954 de Victoria Dragu Dimitriu, editura Vremea
Un nou titlu aparut in colectia de referinta “Planeta Bucuresti”, aceasta istorie atat de necesara aduce in fata cititorului de astazi evocarile vechilor cenacluri literare, unele dintre ele devenite peste ani referinte de-a dreptul mitice in imaginarul cultural, marcand generatii, curente si carti. Fie ca era vorba de primele intruniri ale “Junimii” la Bucuresti, de “Sburatorul” unde Eugen Lovinescu parea sa aiba atat de multa rabdare pentru orice tanar plin de speranta care ii trecea pragul, de Macedonski domnind asupra admiratorilor sai si impartindu-le, din jiltul sau teatral, inele cu pietre false, dar atat de frumoase si chiar convingatoare in atmosfera evocata si aici cu nostalgie.
Lumea cenaclurilor literare este prea putin cunoscuta, acestea fiind reduse adesea la cateva randuri in manuale, asa ca o adevarata istorie a lor era mai mult decat asteptata, aproape se poate spune ca era obligatorie. Cu victoriile, dezamagirile, sperantele, esecurile, personalitatile, geniile si invinsii ei, cu adresele la care se intalneau mari nume ale literaturii de odinioara si diletanti astazi uitati, o lume vie, privita prin lentila nostalgiei.
3. Conversatie la Catedrala de Mario Vargas Llosa, editura Humanitas Fiction
Cine s-ar astepta la primele pagini ale celebrului roman al lui Mario Vargas Llosa (acum intr-o noua editie) sa se regaseasca in fata unui colosal edificiu gotic, plin de statui si decoratiuni, cu o partial necunoscuta dar cu atat mai interesanta istorie. Eventual legata de numele unui monarh care a incercat, fara sa reuseasca, sa o termine inca din timpul vietii. Nici pe departe. Catedrala este o carciuma saracacioasa, nu tocmai bine mirositoare si cu destule personaje pe care ar fi mai bine sa le eviti, un local unde intra prea putini straini, ieftin si prost, uitat undeva pe o straduta din Lima. Fireste, pentru a fi in ton cu atmosfera, este o straduta aflata la periferie.
Numai ca adesea pe o scena rupta si aproape putreda a unui teatru de provincie, uitat de critici si adesea si de spectatori, s-ar putea ca unul dintre actori sa fie macar pentru o seara mai presus de marii maestri ai acestei arte. Iar la Catedrala, asezati la o masa pe care o putem presupune ca schioapa si veche, cine stie daca intr-o dupa-amiaza nu s-au asezat doi sau mai multi care vor, prin fumul de tutun aspru si bautura ieftina, sa transforme intreaga lume si, de ce nu, insasi Creatia.
4. Un baiat numit Craciun de Matt Haig, editura Nemira
O carte pentru cei mari si cei mici, o poveste plina de emotie, bucurie si nostalgie care are de acum si o ecranizare, “Un baiat numit Craciun” a devenit deja un titlu de referinta al noii literaturi pentru copii si adolescenti. Cand micul Nikolas a primit in dar din partea parintilor o mica papusa sculptata intr-un… nap, poate te asteptai sa fie dezamagit.
Dimpotriva, chiar daca a fost singura jucarie din copilaria lui, pentru Nikolas a fost cel mai frumos dar, tocmai pentru ca venea din partea lor. Asa ca atunci cand tatal sau dispare nu va ezita sa plece intr-o lunga calatorie spre Polul Nord pentru a-l regasi si salva. Pentru ca oricat de mari ar fi pericolele dragostea va fi intotdeauna mai puternica.
5. Niciodata singur. Fragmente dintr-o galerie de portrete de Andrei Serban, editura Polirom
Galerie de portrete fascinante ale artistilor romani si straini pe care Andrei Serban i-a intalnit, un tablou al vietii culturale pictat cu tuse adesea emotionante, sincere, uneori pline de umor, vii si incarcate de culoare, o calatorie in spatele cortinei si in lumea atat de complicata, adesea epuizanta si totusi atat de frumoasa a teatrului dincolo de spectacol, un volum memorialistic si o suita de evocari esentiale pentru cei care isi doresc sa descopere aceasta lume fara masca.
Carte esentiala pentru orice iubitor al teatrului, ce va fi cu siguranta citita cu interes si mai ales cu acea placere, pe care uneori o cauti indelung, de a te bucura de o scriitura inspirata si plina de forta.
6. In ghearele cainilor de Thomas Savage, editura Corint Fiction
O drama situata in trecutul tumultuos al Vestului salbatic, cu personaje la fel ca natura din jurul lor – vii, aspre, necrutatoare, uneori de o stranie frumusete, alteori crude si nemiloase – si o tensiune narativa bine tinuta in frau, secondata de un stil aparte, povestea imaginata de Thomas Savage are acum si o ecranizare Netflix, bine primita de critici. Ce inseamna sa supravietuiesti intr-un spatiu unde trebuie sa lupti si sa invingi pentru orice avantaj, oricat de mic, si cu atat mai mult pentru supravietuirea de la o zi la alta? In sfarsit ai pamantul pe care l-ai visat, ai libertatea de a-ti croi propria viata, si forta de a-i domina pe ceilalti.
Si chiar daca sunteti frati nu inseamna ca sunteti cu adevarat prieteni sau macar asemanatori. Poate ca unul dintre voi este bun, bland, linistit, incercand sa ofere lumii putina liniste. In vreme ce fratele sau este crud, rautacios, ascunzand totul in spatele unei masti zambitoare, usor de indragit. Ce se va intampla insa atunci cand in viata lor apare ceva cu totul nou, care schimba pentru totdeauna lumea.
7. O istorie a asasinatelor de Jean-Cristophe Buisson, editura RAO
Cum ar fi aratat istoria lumii fara unele sau chiar toate aceste asasinate, care au pus capat vietii unor personalitati adulate de o mare parte a publicului sau dimpotriva detestate? Intr-o infinitate de posibilitati ale unei istorii alternative Franz Ferdinand nu a fost ucis (si atunci poate ca Primul Razboi Mondial nu a mai izbucnit), Abraham Lincoln poate ca a murit de batranete, in patul sau, iar figura tragica a lui Cezar, evocata in numeroase ocazii, s-a sters intr-o lunga galerii de conducatori romani. Adesea motor si cauza a unei succesiuni de evenimente, nu putine dintre ele catastrofale, asasinatul politic, indiferent de epoca, a socat, uluit, a ocupat primele pagini ale ziarelor si a aparut mai tarziu in documentare, filme de fictiune, emisiuni sau candva in jurnalele de stiri difuzate la cinema.
Unele au fost uitate in scurta vreme, pana la urmatoarea generatie, altele inspira si astazi analize, studii si teorii conspirationiste, sunt figuri istorice care si-au cucerit in mare masura posteritate tocmai ca victima tragica, in vreme ce altele, importante in epoca, mai sunt astazi doar o nota de subsol.
8. Maretele aventuri ale Porcului de Craciun de J.K. Rowling
Jack are o jucarie, pe care a pastrat-o de ceva vreme, si pe care a numit-o simplu: Um Porc. Sau UP. Prietenul lui cel mai bun, gata mereu de joaca, mereu alaturi de el indiferent ce s-ar intampla. Mai ales ca acum se pregatesc amandoi pentru Craciun. Insa in Ajunul Craciunului, in ziua care ar trebui sa fie magica si fericita, Jack da pentru prima data piept cu spaima: UP a disparut. Fara urma. Jack nu ezita sa plece in cautarea prietenului sau, doar ca in aceasta aventura nu va pleca singur, ci va fi insotit de Porcul de Craciun, nimeni altul decat inlocuitorul (temporar) al lui UP. Impreuna si ajutati de alte personaje cel putin la fel de amuzante si traznite, vor ajunge pe Taramul celor Pierduti, gata de orice pentru a-l salva pe UP. O poveste despre Craciun, prietenie si taramuri fantastice, pentru toate varstele, si cu atat mai mult pentru cei care au citit si recitit saga Harry Potter.
9. Maimuta goala de Desmond Morris, editura Art
Zoologul Desmond Morris a reusit in aceasta carte (un veritabil bestseller) sa prezinte originea, evolutia si esenta fiintei umane ca un antropoid evoluat intr-o maniera interesanta, stiintifica, adesea surprinzatoare prin finetea analizei si precizia detaliului, provocatoare si mai ales interesanta, chiar si pentru cei care in general nu sunt atrasi de acest gen de scriitura.
Nu intamplator au fost critici care l-au asemanat lui Darwin si a sa celebra Origine a speciilor, pentru ca si de aceasta data tabuuri si mistere sunt puse la indoiala si chiar desfiintate fara (aparent) drept de apel, naratiune se impleteste cu evolutia, nu lipsesc nici un anume spirit ludic (fara de care exista riscul ca orice analiza sa devina seaca si plictisitoare pentru publicul larg, si chiar pentru specialisti) si mai ales acea viziune de ansamblu care stie cum sa foloseasca informatia pentru a construi la final o naratiune coerenta, convingatoare si mai ales atragatoare.