inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Noua carti pentru luna august

0 Comentarii


Rivalele. Coco Chanel si Elsa Schiaparelli
de Jeanne Mackin, editura Corint

O poveste fascinanta si plina de viata despre rivalitatea dintre Chanel si Schiaparelli intr-un Paris care, fara sa stie, se pregateste in 1938 pentru o dureroasa infrangere si pentru ani cenusii, tristi, in care pare ca toata stralucirea si frumusetea de odinioara nu au existat niciodata. Cele doua nu sunt doar personalitati puternice si creatoare de moda care vor deveni autentice mituri, sunt mai ales rivale, prinse intr-o lupta pe viata si pe moarte, care ii tine cu sufletul la gura pe cei pasionati poate mai mult de mondenitati decat de moda pariziana a epocii. Trecand de la eleganta practica si liniile clasice la nonconformism si experiment, cele doua par sa reproduca in atelier si pe podium lupta dintre tari si sisteme care se duce pretutindeni in jur. Un roman inspirat de o povestea reala, cu doua figuri emblematice ale modei prinse intr-o conflict redat cu inteligenta narativa, instinct de scriitor cu experienta si o veritabila cunoastere pasionata a epocii.






Doua luni in Europa, calatorind romaneste in anii comunismului biruitor
de Silvia Colfescu, editura Vremea

Cat de norocos erai in anii 80 daca reuseai sa iesi din tara, sa treci de granita si sa ajungi undeva, oriunde, in strainatate. Cei care aveau sansa descopereau fie si in restul lagarului socialist o alta lume, diferita si uneori plina de viata si culoare, proaspata prin comparatie si amuzanta, in orice caz inca de la prima vedere altceva. O veritabila experienta initiatica. Si cu atat mai puternica pe cat de indepartai de Cortina de Fier si reuseai sa ajungi in Occident. Cand un cuplu de romani are aceasta sansa de a calatori in strainatate in deceniul in care aproape totul era prea putin sau deloc avem in fata o poveste plina de haz, cu locuri si oameni, lumini si parfumuri, evadare si nostalgie. Povestea unei excursii in normalitate vazuta de cei care incercau sa reziste si chiar sa traiasca in ultima perioada, mizera si trista, a comunismului romanesc.





M-am hotarat sa devin prost
de Martin Page, editura Humanitas


Un roman tradus in peste treizeci de carti si primit cu entuziasm amuzat de cititori si critici, ajuns acum la o noua editie, “M-am hotarat sa devin prost” este amuzant, ironic, ludic, te distreaza si te prinde, te pune uneori pe ganduri si te face sa zambesti. Cat de mult din Antoine, personajul principal care isi doreste sa scape de inteligenta pentru a gasi cumva fericirea intr-o lume ce pare ca a mers in plin spre nebunie, are fiecare cititor? Cu inocenta si dorinta de a fi altfel, de a fi cu adevarat liber si fericit, Antoine se hotareste sa devina din proprie vointa un “prost”, sa scape de originalitate, creativitate, idei pentru a se conforma, sa fi linistit, a pluti calm in rutina cotidiana fara ca nimic sa il mai scoata de acolo. Oare atunci cand esti inteligent esti mai nefericit? Si daca este adevarat de ce sa nu iti asuma libertatea de a fi prost pentru a fi intaia oara, dupa multa, vreme, linistit? Un roman la prima vedere comic si cu un titlu care provoaca si intriga, probabil cea mai buna carte a lui Martin Page, perfecta pentru zilele de vacanta si nu numai.



O librarie in Berlin
de Francoise Frenkel, editura Litera

In anul 1921 la Berlin se deschidea prima librarie franceza, La Maison du Livre. In scurta vreme aici se vor intalni poeti si scriitori, artisti, diplomati, pictori, iar pravalia atat de primitoare si de intima devine in doar cativa ani un loc pentru avangarda, prietenie, imaginatie si mai ales libertate. Pe masura ce nazismul devine tot mai puternic Francoise Frenkel realizeaza ca in scurta vreme tocmai aceasta libertate de a spune, scrie si gandi va deveni doar o amintire, o rara avis, iar din 1935 politia este o prezenta deja obisnuita, unele carti sunt confiscate, amenintarea unui viitor nebulos, crud, oprimant este mai mult decat o temere. Este o posibilite distincta. Originara din Polonia, evreica, apropiata de intelectualii prin definitie anti-nazisti, Francoise Frenkel nu mai are foarte mult timp, si chiar daca dupa Noaptea de Cristal libraria ei este una dintre putinele magazine evreiesti care nu a fost distrus, alege exilul. Ajunge initial la Paris, ulterior se ascunde in sudul tarii, depinde de cei care o ascund si ii salveaza viata, expunandu-se la randul lor riscului de a fi descoperiti si deportati. O poveste despre carti, libertate, rezistenta si speranta ca viitorul va fi mai bun, redescoperita dupa decenii si bucurandu-se deja de cronici la superlativ, “O librarie in Berlin” este un capitol de istorie culturala altfel.



22.11.63
de Stephen King, editura Nemira


Daca Stephen King este cunoscut de publicul larg mai ales pentru romanele sale horror (si pentru ecranizarile acestora pentru marele si micul ecran) acest roman care s-a bucurat de un imens succes de public si critica este, cel putin la prima vedere, diferit. Daca pentru imaginarul colectiv american asasinarea presedintelui Kennedy ramane unul din momentele cruciale, definitorii, si un subiect adorat de conspirationisti, King reuseste sa foloseasca un eveniment istoric national ca pretext pentru o poveste science fiction cu accente distopice neasteptat de reusita, ce se poate citi la fel de pasionat in orice alta tara. Pentru ca intrebarea ce fascineaza pe oricine este interesat de trecut este mereu aceeasi: cum ar arata lumea daca ai putea sa schimbi trecutul? Dar ai avea curaj sa o faci?




Amintirile unei printese rebele din familia Romanov
de Coryne Hall si Olga Romanoff, editura Humanitas

Olga Romanoff isi spune povestea in acest volum de memorii scris in colaborare cu Coryne Hall, nepoata indepartata a tarului Nicolae al II-lea fiind o norocoasa care nu doar ca a scapat de cosmarul bolsevic, dar a putut sa traiasca si sa invete in Occident. O supravietuitoare, a crescut in Anglia, a fost nevoita sa treaca prin educatia destul de dura si cu reguli stricte impuse de mama ei, a iubit natura, caii, a descoperit, s-a temut si a adorat povestile si legendele familiei, a trebuit sa traiasca mai tarziu acceptand cosmarul uciderii unor rude apropiate, a trecut prin momente de tristete si singuratate, saracie si lipsa de speranta, s-a adaptat si acum isi aminteste. Cu multe secrete si mici naratiuni incantatoare, cea al carei tata avea ca ocupatie pe certificatul de nastere nici mai mult, nici mai putin decat “print al Rusiei” se prezinta ca o doamna care stie sa povesteasca, stie sa incante, sa intristeze sau sa amuze, oferind o alta viziune, proaspata si inedita, asupra istoriei moderne.


Salbaticele
de Rory Power, editura Trei


Un bestseller New York Times, “Salbaticele” este un thriller pasionant, povestea Scolii de fete Raxter, locul unde intr-un viitor neprecizat dar care probabil nu ar fi foarte departe a aparut temutul Tox, care a schimbat totul. De peste un an si jumatate scoala este in carantina, profesoarele au murit pe rand, iar lumea de dincolo de zidurile institutiei este misterioasa, amenintatoare, plina de pericole intuite si cunoscute. Din padurile prin care fetele se plimbau odinioara nu a mai ramas nimic asa cum era, si nici ele insele nu mai sunt la fel, pentru ca si trupurile lor s-au schimbat odata cu Toxul. Ar putea sa mai ramana aici inca o vreme, dar cand Byatt dispare fara urma pentru Hetty drumul este clar: va pleca din scoala, va infrunta orice pericol si se va avanta in lumea transformata de Tox pentru a afla ce s-a intamplat ce cea pe care o iubeste atat de mult. Dar lumea care a fost candva nu mai are poate nimic in comun cu cea de acum. Iar primejdiile sunt cu atat mai mari cu cat sunt misterioase.



Povestea slujitoarei
de Margaret Atwood, editura Art


Carte castigatoare a Premiului Arthur C. Clarke, ecranizata sub forma unui serial devenit repede un veritabil fenoment, Povestea slujitoarei este o sinistra si infricosatoare distopie, in care America a devenit teritoriul stapanit de un nou regim teocratic crestin si unde femeile nu mai au drepturi sau libertati, doar obligatii, indatoriri si roluri precise, in care trebuie sa faca doar ceea ce se asteapta de la ele. Sunt oare ”Slujitoarele” un grup norocos sau dimpotriva unele dintre cele mai nefericite, tinand cont ca ele sunt responsabile pentru viitorii copii, fiind folosite pur si simplu ca ”utere umblatoare”? Pentru Offred viata de acum este un cosmar, mai ales in comparatie cu amintirile din vremea parca trecuta dintotdeauna in care avea o familie si normalitatea la care mai poate doar sa viseze intr-o cumplita lume noua. Insa uneori, chiar daca esti nevoit sa accepti interdictiile, destinul cumplit si obligatia de a fi util si fericit vei descoperi ca primii care incalca regulile noi sunt chiar cei care le-au impus.


Ziua Ajustarii
de Chuck Palahniuk, editura Polirom

Cunoscut mai ales datorita romanului Fight Club (care s-a bucurat si de o excelenta ecranizare), Chuck Palahniuk se intoarce cu o noua carte in care sarcasmul, ironia, macabrul, satira si absurdul construiesc o lume in care cu siguranta nimeni nu ar vrea sa traiasca, dar in care orice potential cititor va recunoaste realitatea din jur. De aceasta data Ziua Ajustarii este tot mai aproape, se vorbeste, se scrie si se spera ca va schimba tot ceea ce este in neregula in societatea din jur, si fireste ca nu poate lipsi nici spatiul online, unde un site pana mai ieri anonim se bucura de o stranie popularitate. Toata lumea uraste pe toata lumea, fiecare si-ar dori sa il distruga pe celalalt, iar viitorul in care aceasta Zi va deveni realitate ameninta sa fie o catastrofa de care multi nu doar ca nu se mai tem, dar au ajuns chiar sa o doreasca.
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline