Momente aproape neverosimile de dans acrobatic si acrobatie pe role, breakdance, arte martiale, street-dance, BMX, beatbox si multa muzica este oferta trupei olandeze de teatru si dans ISH pentru bucuresteni (26 mai - Piata Revolutiei) si sibieni (29 mai - Piata Mare). Pana atunci (14-25 mai), olandezii deruleaza (cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania) in Capitala un proiect educational la Palatul Copiilor prin care aproape 40 de liceeni din Bucuresti vor beneficia de instruire din partea trainerilor ISH si vor realiza un mini-spectacol ce va fi prezentat publicului in deschiderea show-ului din Piata Revolutiei.
Compania ISH (al carei nume vine de la sufixul englezesc "ish" si sugereaza varietatea si reprezinta caracterul multidisciplinar si multicultural al productiilor si al artistilor) a fost infiintata in 1999 de Marco Gerris, pe atunci unul dintre cei mai tineri producatori de teatru din Olanda. Initial, ideea a fost de a crea un spectacol care sa integreze discipline din circuitul strazii si al cluburilor, incluzand acrobatii, dans pe role, breakdance, arta video, DJ, arte martiale, rap, beatbox si chiar bungee jumping. Acestea, combinate cu elemente de muzica pop, clipuri video, desene animate, jocuri video si filme, au stat la baza infiintarii ISH si a unui nou fel de spectacol. "Practic, Marco a recrutat tinerii care isi incercau talentele prin parcurile din Amsterdam si le-a oferit oportunitatea, resursele si cadrul in care sa se poata manifesta artistic si sa poata impartasi rezultatele muncii lor cu un public larg", explica Arvid Silos, International Production Manager in cadrul ISH.
Spectacolele si proiectul educational din tara noastra se desfasoara in cadrul programului cultural "O Sarbatoare Culturala. Parteneriatul Olanda-Romania" initiat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, prin care se doreste sarbatorirea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in 2007. Programul este sprijinit de ministerele olandeze al Afacerilor Externe, al Educatiei, Culturii si Stiintei si de Fundatia pentru Activitati Culturale Internationale (SICA) din Amsterdam, si este realizat in colaborare cu partenerii romani, bucurandu-se de sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor si al Ministerului Afacerilor Externe. (L.D.)