Noul Musee du Quai Branly, un proiect controversat si ambitios este situat chiar langa Turnul Eiffel. Impresionanta cladire gazduieste colectii de arta indigena din Africa si Asia, fiind unul dintre proiectele sustinute de presedintele francez Jacques Chirac, care il considera mosternirea lasata natiunii dupa cei 12 ani de mandat.
Institutia, un exemplu deosebit al diversitatii culturale si artistice, a avut o lansare oficiala la care au participat majoritatea reprezentantilor lumii politice si culturale, foarte apreciata de cei prezenti, iar acum se pregateste sa isi primeasca vizitatorii. Este primul muzeu deschis la Paris dupa 1977, cand a fost inaugurat Georges Pompidou Centre. Costurile acestui proiect au fost estimate la peste doua miliarde de euro.
Colectia cuprinde in jur de 300.000 de opere de arta, majoritatea aduse din alte colectii de gen de la Musee d'Homme si Muzeul de Arta Africana si Oceanica. Intre cele 3500 de piese care fac parte din expozitia permanenta se gasesc numeroase raritati, de la masti si sulite din Papua Noua Guinee la costume din Vietnam si Tailanda. Alte piese deosebite sunt o rata din lemn, din Papua Noua Guineea, care este scufundata in apa pentru a scoate sunete si un toiag din lemn adus din Polinezia, despre care expertii presupun ca a fost folosit candva in ceremonialuri religioase.
Criticile nu au lipsit, atat din partea celor ingrijorati de cheltuielile facute, dar mai ales din partea unor istorici si activisti ai organizatiilor pentru apararea drepturilor omului. Acestia considera ca in acest fel se perpetueaza imaginea "colonialista" a culturii africane si asiatice mai primitive decat cele europeene.
Presedintele Chirac a raspuns acestor critici, subliniind ca mesajul transmis este unul de "pace, toleranta si respect fata de ceilalti", un refuz al etnocentrismului si al ideii ca Occidentul si prin extensie Europa au reprezentat centrul evolutiei umane.
Iunie 2006