Guvernul de la Cairo a anuntat ca au fost alocate 550 de milioane de dolari pentru construirea unui muzeu in apropierea capitalei, langa piramide. Acesta va purta numele de Marele Muzeu Egiptean si va fi unul dintre cele mai mari muzee din lume, cu siguranta cel mai mare construit practic de la zero.
Potrivit estimarilor, cel putin cinci milioane de vizitatori ii vor trece pragul in fiecare an, ceva mai multi decat cei care aleg British Museum, la ora actuala muzeul din lume cu cei mai multi vizitatori.
Directorul proiectului, dr. Yasser Mansour, a declarat presei ca muzeul se va deschide in 2010. La intalnirea cu ziaristii, Mansour a prezentat si planurile impunatoarei cladiri, care va prelua colectiile adapostite in prezent la Muzeul Egiptean din centrul orasului Cairo.
Acest muzeu a fost deschis in 1902, cu o colectie de 10.000 de piese, dar numarul acestora a crescut atat de repede incat in prezent aici sunt inghesuite 120.000 de exponate, alte zeci de mii aflandu-se in depozite. Modalitatile de prezentare si intregul aspect al muzeului sunt invechite, acesta neoferind conditii optime de conservare a artefactelor si operelor de arta. Mai mult, doar in ultimele saptamani cateva piese valoroase au fost furate sau stricate de vizitatori din cauza numarului redus de paznici. Potrivit planurilor viitorul muzeu va fi construit in apropierea piramidelor, la Giza, la doar 15 km de centrul orasului Cairo. Anul trecut peste sapte milioane de turisti au vizitat piramidele, asa ca este putin probabil ca muzeul sa duca lipsa de vizitatori.
Locul unde se va inalta viitoarea constructie a fost deja ales, la aproximativ doi km de piramide. Decizia construirii unui nou muzeu a fost luata inca din 1992, dar lipsa fondurilor, diferendele politice si birocratia au facut ca planurile sa treneze pentru mai bine de un deceniu. Lucrarile vor incepe in 2007. In cadrul muzeului vor fi expuse nu doar lucrarile din actualul muzeu din Cairo, dar si numeroase piese obtinute de la diverse institutii regionale.
Principala problema ramane cea a banilor. Costul estimat de 550 de milioane de dolari este enorm pentru o tara in care venitul anual pe cap de locuitor nu depaseste 1500 de dolari. Guvernul egiptean spera ca va primi sponsorizari din partea unor banci straine, singura garantie pana in prezent fiind un imprumut garantat de Banca Nipona pentru Cooperare Internationala.
Cum fondurile promise sau mai curand sperate nu vor depasi jumatate din suma, guvernul egiptean trebuie sa stranga restul banilor pentru a oferi Egiptului muzeul pe care il merita. Turul faraonului Tutankhamon, inceput in 2004 la Basel, continuat in Los Angeles, reprezinta ideea guvernului egiptean, care doreste in acest fel sa adune fonduri pentru construirea muzeului in apropierea piramidelor.
Se estimeaza ca acest turneu va aduce un venit de 30 milioane de dolari. Cu toate acestea au aparut deja si sceptici, care sunt de parere ca proiectul este mult prea ambitios si ca o solutie ar fi implicarea altor state, cel putin la nivel financiar.
29 decembrie 2005