In 1963 a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa profesorului Constantin Moruzan. Dupa terminarea facultatii, actorul a jucat, timp de cinci ani, pe scena Teatrului "M. Filotti" din Braila.
In 1968 a fost angajat la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamt, unde a interpretat roluri in diverse piese, precum Nastratin Hogea, "O noapte furtunoasa" sau "Razbunarea".
Din 1981 pana in 1990 a evoluat la Teatrul Bulandra din Capitala, iar din 1990 poate fi urmarit in spectacolele Teatrului National Bucuresti. Printre cele mai importante aparitii ale actorului pe aceasta scena se numara cele din "Avram Iancu", "Vrajitoarele din Salem", "Livada cu visini", "Numele trandafirului", T"ake, Ianke si Cadir", "Taramul celalalt" si "Crima pentru pamant".
Cariera cinematografica a lui Valentin Uritescu este si ea destul de bogata. Din 1981, cand si-a facut debutul in lumea filmului, Uritescu a fost distribuit in numeroase roluri. Printre productiile cinematografice in care a jucat se numara "Angela merge mai departe" (1981), "Faleze de nisip" (1982), "Cantonul parasit" (1985), "Domnisoara Aurica" (1987), "De-as fi Peter Pan" (1991), "Neinvinsa-i dragostea" si "Turnul din Pisa" (2002).
De-a lungul carierei, Valentin Uritescu a fost distins cu o serie de premii: Premiul pentru interpretare masculina, obtinut pentru rolul din "Noi, cei din linia intai", din 1985, si din "Domnisoara Aurica", in 1987. In 1986 a primit Premiul Asociatiei Cineastilor din Romania pentru interpretarea lui Vache, din "Ramanerea". In 1991 este premiat de Uniunea Cineastilor pentru rolurile din "Momentul adevarului", "A unsprezecea porunca" si "Sobolanii rosii".
In 2005, Valentin Uritescu a putut fi urmarit in serialul pentru televiziune intitulat "Cuscrele".
Cosmina Capalau