Localizare si cadru natural
Norvegia ocupa partea de vest a Peninsulei Scandinavia. Linia de coasta a Norvegiei contine o multime de golfuri, peninsula, si mii de insule de mici dimensiuni. Latimea de cel mult 430 de km contrasteaza cu lungimea de peste 1750 km. Din Norvegia mai fac parte arhipeleagul Svabalrd si insula Jan Mayen. Teritoriul tarii este strabatut de Alpii Scandinavici. Muntii sunt acoperiti la mari inaltimi de ghetari si zapezi persistente, iar la altitudini mai joase de paduri de conifere. Pe litoral, campiile ocupa suprafete foarte restranse. Aici predomina influenta oceanica, iar datorita curentilor din golfuri, porturile raman dezghetate si in nordul indepartat. Masele de aer cu presiunea atmosferica scazuta din Oceanul Atlantic aduc precipitatii de 2000 mm in vestul tarii.
Dintre lacuri, cele mai importante sunt Mjosa, Femunden, si cel mai adanc lac din Europa: Hornindalsvatnet (515 m). In sudul Norvegiei, relieful este preponderent de podis inalt. Masivul Jotunheimen este un loc unic si are multe varfuri peste 2000 de metri. Multi ani la rand, Galdhoppigen (2469 metrii) si Glitterting (2464 metri) au concurat pentru titlul de cel mai inalt munte din Norvegia, in cele din urma, cel din urma pierzand din cauza topirii calotei de gheata din varf. Cascada Vinnufossen este cea mai inalta cascada din Europa. Cu o inaltime de aprox 860 de m aceasta ocupa pozitia a sasea in clasamentul celor mai inalte cascade din lume.
Desi se afla ala aceeasi latitudine cu Alsaka, climatul Norvegiei este semnificativ mai bland in special datorita Curentului Golfului. Tot mai la nord, diferenta dintre lungimea zilei si a noptii devine extrema pe masura ce trece anul. Soarele nu apune deloc la Capul Nord, el fiind prezent pe o perioada de 77 de zile.
Populatie
Norvegia are o populatie de aproximativ 5 milioane de locuitori, din care o treime locuiesc in capitala. Pe marea majoritate a suprafetei tarii populatia este rara. Alte orase, rareori depasesc 30.000 de locuitori, adica dimensiunea Oltenitei. Norvegienii cunosc atat limba maternal cat si engleza, in proportie de 95%. Numai unele persoane de varsta a treia nu o vorbesc fluent. Populatia s-a concentrat mai ales in apropierea tarmului sudic, 74% a populatiei traind in mediul urban.
Orase de vizitat
Capitala Oslo se gaseste in fiordul cu acelasi nume. Este un port si centru comercial important. Unul dintre locurile pe care trebuie neaparat sa le vizitati aici este Parcul Vigeland. Este un parc unic care cuprinde peste 200 de sculpturi si 600 de figuri diferite din fier, granit, bronz sau otel toate acestea reprezentand modele in dimensiunea lor reala. Palatul Regal este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oslo si o emblema a istoriei Norvegiei din anul 1814. Palatul Regal este locul de unde se conduce activitatea de zi cu zi a monarhiei si unde traieste familia regala. Cele mai bune terenuri agricole si silvicole se gesesc in imprejurimile orasului Oslo. Al doilea oras ca marime este Bergen (219.884 locuitori), iar al treilea este Trondhein (142.188 locuitori).
Inconveniente
Nu reprezinta un secret faptul ca in Norvegia preturile sunt foarte crescute. De pilda, un litru de benzina costa 2 euro. Pentru norvegienii de rand, al caror salariu se ridica frecvent la 6000 de euro pe luna, acesta este un fapt nesemnificativ. Insa pentru turistii din estul Europei, si in speta pentru romani, efortul financiar poate fi substantial. Daca mai luam in calcul ca intr-o pizzerie obisnuita, portia costa in jur de 50 euro, fara bauturi, atunci putem trage concluzia ca nu e deloc usor sa fi calator in Norvegia.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.