Scriitorul Norman Manea va deveni, joi, membru al Societatii Regale de Literatura (RLS), una dintre cele mai importante institutii din Marea Britanie, care exista de doua secole.
Mario Vargas Llosa il descrie pe Norman Manea ca "un scriitor superb". Scriitorul roman a emigrat din Romania in 1986, din cauza dictaturii lui Ceausescu. In copilarie a fost deportat intr-un lagar de concentrare in Transnistria. In Romania a lucrat ca inginer hidrotehnician, pentru ca din anul 1974 sa renunte la profesie dedicandu-se in intregime scrisului. Pana la plecarea sa din tara a publicat zece volume, in care descrie aspectele vietii intr-un stat totalitar, fara sa critice insa direct regimul comunist din Romania.
In prezent, traieste la New York, unde preda literatura europeana la Bard College.
Cartile sale, traduse in peste 20 de limbi straine, au primit numeroase premii internationale de prestigiu.
Volumul sau "Intoarcerea huliganului" a castigat premiul Medicis Etranger, fiind considerat de cotidianul The New York Times "o carte extraordinara", cu "o viziune asupra totalitarismului universala si totusi asumata intim, ca la Kafka".
Fondata in 1820, de regele George al IV-lea, Royal Society of Literature este cea mai veche institutie britanica dedicata literelor, avand drept scop "stimularea talentului si rasplatirea meritelor literare".
Pe lista membrilor Royal Society of Literature figureaza nume importante, precum cele ale laureatilor premiului Nobel pentru literatura Nadine Gordimer, Gunther Grass, Seamus Heaney, Doris Lessing, V.S. Naipaul, dar si scriitori precum Salman Rushdie, Ian McEwan, Alice Munro, John Banville, Umberto Eco, Kazuo Ishiguro si George Steiner.
Sursa foto: Wikipedia
D.T
editor artline.ro