Cel mai tradus scriitor roman, Norman Manea, implineste astazi 70 de ani, o varsta pe care spune ca ar fi considerat-o neverosimila daca recentele problemele de sanatate nu ar fi venit sa-l "trezeasca din prelungita pubertate".
La aniversare, Televiziunea Nationala ii dedica scriitorului, stabilit in Statele Unite din 1986, documentarul "Fragii din Bucovina - O intalnire cu scriitorul Norman Manea", difuzat maine seara, la ora 22.35.
Interviul realizat de Mihaela Craciun pentru TVR este primul acordat de scriitor unei televiziuni din Romania. "Explicatia e foarte simpla: nu a fost solicitat pentru interviuri in presa vizuala", a redat Craciun motivatia pe care i-a dat-o Norman Manea.
Scriitorul, nascut la Suceava, in 1936, este aproape un anonim in tara, desi a fost tradus in zece limbi si premiat chiar cu "Nobelul american", Premiul MacArthur.
"In general, am raspuns solicitarilor din Romania, iar eu sunt o prezenta oarecum discreta in peisajul din Romania, iar atunci cand apare numele meu, si nu totdeauna apare intr-un context favorabil, nu cred ca eu, de aici, am de facut mai mult decat fac, adica de a-mi urma treaba mea si de a lasa hazardul si destinul sa conlucreze cum cred ca este mai bine", a explicat Norman Manea in interviul acordat TVR.
"Un barbat melancolic, adolescentin"
Echipa TVR a ajuns acasa la Norman Manea la sfarsitul lunii mai. Scopul deplasarii jurnalistilor romani era, de fapt, Festivalul "Ziua Romaniei pe Broadway", desfasurat la New York, ceea ce n-a permis echipei sa lucreze la interviu mai mult de o zi si jumatate.
Mihaela Craciun spune ca a gasit nejustificata teama cu care l-a abordat initial pe scriitor. "Ne-am inteles din prima. Este un barbat melancolic, foarte deschis, adolescentin si extrem de normal, fara aere de mare scriitor", a povestit realizatoarea.
"Am colaborat bine cu Mihaela Craciun, o interlocutoare placuta si avizata, atenta la psihologia si gandurile intervievatului, care avea si avantajul "sentimental" (cu anume greutate in decizia mea de a accepta interviul) de a fi din... Suceava", a spus Norman Manea pentru EVZ.
"Debutul meu absolut la Televiziunea Romana"
TVR a filmat pe faleza Hudsonului, pe terasa blocului de 42 de etaje unde locuieste scriitorul si la Colegiul Bard (150 de km de Toronto), unde Norman Manea este profesor. "Am vazut pe viu locurile despre care Norman Manea scrie in "Intoarcerea Huliganului", una dintre cele mai frumoase carti despre exil.
Era in convalescenta, la foarte putin timp dupa o interventie medicala pe cord. A riscat eforturi prelungite, nu doar fizic, ci si emotional, cred eu", a povestit realizatoarea.
Rezultatul este interviul de joi seara, dar si un interviu mai amplu, de o ora, difuzat deja pe TVR International, in doua parti, pe 29 iunie si pe 6 iulie. "Am cam spus ce aveam de spus in cele 50 de minute care constituie debutul meu absolut, la 70 ani, la Televiziunea Romana", a spus Norman Manea pentru EVZ.
Mihaela Craciun a spus ca si-ar fi dorit ca timpul sa-i fi permis sa realizeze un documentar dedicat scriitorului, asa cum au reusit televiziunile din Germania, SUA, Spania sau Italia. "Mi-as dori ca, dupa acest interviu, unul din tinerii si talentatii nostri regizori de film documentar sa realizeze un documentar "Norman Manea"", a adaugat realizatoarea.
Premiat de altii
Evreu de origine, Norman Manea a fost deportat la varsta de 5 ani, impreuna cu familia, intr-un lagar din Transnistria. Pana la plecarea din Romania, in 1986, a lucrat ca inginer, dar a publicat 10 carti si a fost premiat de Asociatia Scriitorilor din Bucuresti (1979) si de Uniunea Scriitorilor din Romania (1984) (premiul USR a fost anulat ulterior).
In 1992, a primit Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur ("Nobelul american"), iar in 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatura "Nonino" pentru "Opera omnia".
In Romania postcomunista i-au aparut mai multe volume, printre care "Intoarcerea huliganului" (2003), "Fericirea obligatorie" (2005), "Despre Clovni: Dictatorul si Artistul" (2005) si "Anii de ucenicie ai lui August Prostul" (2005).