Foto: itinerary.it
- Norcia, cel mai important oras din regiunea Umbria, este situat intre raurile Sordo si Dorbidone la o altitudine de 603 m. Zona in care se gaseste este cunoscuta in toata Italia pentru aerul curat si pentru peisajele sale pitoresti, constituind din acest punct de vedere o atractie majora.
Orasul foloseste ca punct de plecare pentru alpinistii si drumetii dornici sa escaladeze coastele abrupte ale Muntilor Apenini aflati in apropiere.
Din punct de verere culinar este posibil sa nu fiti impresionati de vestita pizza italiana facuta la Norcia, insa cu siguranta aici veti avea parte de cele mai gustoase preparate din porc mistret. Vanatoarea acestor animale in zona este permisa insa, desigur, numai cu conditia sa fie respectate prevederile legii.
In afara de caracterul sau modern reflectat prin numeroasele activitati care au loc aici, orasul Norcia reprezinta o carte deschisa a istoriei unui popor stravechi devenit legendar.
Istoricii si arheologii sustin ca inceputurile asezarii coboara pana in secolul V i.Hr si s-ar datora Sabinilor, grup etnic ce traia pe teritoriul Italiei la acea vreme.
In ciuda cutremurelor devastatoare cu care s-a confruntat, orasul Norcia a reusit sa-si pastreze intacte multe cladiri construite in secolul XIV, constructii ce formeaza astazi impresionantul centru istoric. Pe vremuri orasul era inconjurat de un sistem de fortificatii care beneficia de ziduri inalte capabile sa impiedice navalirile barbarilor. In zilele noastre cea mai mare parte a acestora pot fi vizitate insa nu mai sunt pozitionate la periferia orasului, precum odinioara, datorita extinderii urbane.
Orasul Norcia adaposteste si cateva biserici medievale extrem de valoroase. Bazilica Sf Benedict, una dintre acestea, a fost constuita in secolul XIII pe locul unde se gaseau mai multe cladiri romane. Traditia spune insa ca aceasta ar fi fost inaltata chiar pe locul casei in care s-au nascut in anul 480 Sf Benedict si Sf Scholastica, care erau frate si sora.
O alta biserica gotica veche (secolul XIV) de o deosebita valoare este cea inchinata Sfantului Augustin care pastreaza fresce executate cu maiestrie si bine conservate. Daca doriti sa o vizitati, pentru localizarea sa ar fi bine sa primiti cateva indicatii din partea localnicilor deoarece nu este mentionata in toate ghidurile turistice.
Obiecte din perioada romana si epoca medievala pot fi admirate in cadrul muzeului gazduit de fosta cetate Castellina. Aceasta la randul sau reprezinta un monument de exceptie fiind construita intre anii 1555-1563.