Emil Hansen "Nolde" (7 august 1867 - 15 aprilie 1956), pictor german expresionist, a lucrat si in acuarela, a realizat printuri. Cunoscut mai ales pentru lucrarile sale religioase si pentru peisaje.
Emil Hansen s-a nascut la Nolde, (astazi in sudul Danemarcei), intr-o familie de tarani. La inceput a lucrat ca cioplitor in lemn. A reusit sa stranga suficienti bani pentru a studia doar dupa ce cateva dintre lucrarile sale in lemn au fost cumparate, pentru a fi reproduse pe carti postale. In jurul lui 1904 isi schimba numele in Emil Nolde.
Pleaca la Paris, unde incepe sa lucreze intr-un stil care amintea de impresionism. In 1906 se alatura grupului Die Brucke, grup de artisti din Dresda, promotori ai expresionismului, dar Nolde, solitar si preferand sa lucreze singur, paraseste grupul peste doar un an si jumatate. S-a casatorit cu Ada Vilstrup, care i-a fost si un apropiat colaborator.
O personalitate religioasa, chiar fanatica - era obsedat de ideea pacatului - Nolde a realizat o serie de lucrari cu subiecte biblice, sub titlul "Legenda Sf Maria Egipteanca", in care personajele sunt redate cu o intensitate violenta, in culori disonante si socante. Continua sa realizeze astfel de lucrari pentru multi ani, iar intre 1913 - 1914 calatoreste in Indiile de Est, fiind unul dintre membrii unei expeditii etnologice.
La revenirea in Europa, Nolde duce o viata tot mai retrasa in zona coastei baltice a Germaniei, stabilindu-se la Seebull, in apropierea frontierei daneze. Peisajele sale, inspirate de regiune, au o atmosfera maiestuoasa, iar dupa 1916 in peisagistica sa se observa o dominare a tonalitatilor. A fost un artistic deosebit de prolific.
Chiar daca a fost la inceput un sustinator al national-socialismului, guvernul nazist ii trece creatia pe lista "Artei degenerate", expunand-o in expozitia cu acelasi nume, organizata in 1937 la Munchen. Chiar daca nu este arestat, asa cum se temea, Nolde este practic exclus din viata artistica, iar in 1941 regimul ii interzice oficial sa mai picteze si sa expuna sau sa vanda lucrarile mai vechi.
Nolde continua sa lucreze in secret, realizand peste 1300 de mici lucrari in acuarela. Dupa incheierea razboiului va continua sa lucreze, dar in buna parte va reveni asupra lucrarilor si temelor vechi.