La inceput Habarnam era un prichindel care facea numai probleme in orasul sau, strica totul, nu invata nimic bun, se tinea numai de sotii si prostii, pe scurt era cel vinovat aproape intotdeauna cand se intampla ceva rau. Un anti-erou prin excelenta, gata sa profite de ceilalti in felul sau naiv si uneori rautacios, ingamfat si fara sa inteleaga prea multe si mai ales fara sa aiba rabdarea sa invete (nu conta ca este vorba de pictura, muzica sau conducerea automobilului cu apa gazoasa) Habarnam a reusit sa ii cucereasca inca de la prima parte a aventurilor sale pe cititorii mari si mici, fiind de departe o carte-cult, tradusa, editata si reeditata, imprumutata si daruita, de care iti aduci aminte cu nostalgie si pe care te bucuri sa o regasesti.
Dupa intamplarile din Orasul Florilor, cand Habarnam isi da seama ca trebuie sa se schimbe, eroul nostru al tuturor a ajuns in Orasul Soarelui (cand deja era mult mai serios si responsabil) si chiar intr-o aventura fantastica pe Luna (chiar el, care la un moment dat starnise panica dupa ce anuntase ca o bucata din Soare s-a desprins si vine spre ei), si chiar daca mai incurca lucrurile era clar pentru toata lumea ca era un altul, gata sa munceasca si sa invete atunci cand trebuia. Pe scurt un prichindel asa cum trebuie, un mic erou si un model pentru cei mici, desi un Habarnam cumintit parca nu mai are la fel de mult farmec.
Dar exista si o patra carte cu Habarnam si prietenii sai, in care vecinii sai sunt deja satui de ideile lui, asa ca vor incerca sa ii gaseasca in fiecare zi ceva de facut, doar sa nu mai strice nimic si sa nu mai incurce lucrurile. Ceea ce este imposibil pentru Habarnam. Vrea sa isi deschis propriul parc acvatic, asa ca incearca sa dreseze… broaste. Cu rezultate previzibile. A cunoscut mai multi inventatori si mesteri, asa ca isi construieste o bicicleta model unic, foarte buna daca nu ar avea roti patrate. Uita de pofticiosul Gogoasa, mereu in cautarea unei gustari dulci, si acesta ramane la balci, in roata care nu mai conteneste sa se invarta. Si cate si mai cate, mereu cu Habarnam in rolul principal, distructiv si amuzant, intr-o aparitie inedita si surprinzatoare, de care cu siguranta cei mai multi dintre fanii sai, (majoritatea avand probabil azi la randul lor copii si poate chiar nepoti), nici macar nu stiau. Iar cu ilustratiile sale in culori vii semnate de A. Borisenko (frumoase si totusi atat de diferit de grafica devenita clasica din primele doua volume, cand desenele erau semnate A. Laptev) poate fi un cadou inspirat sau prima calatorie in lumea din Orasul Florilor.
I.P. Nosov, Noile aventuri ale lui Habarnam, editura Humanitas Junior, 2020