Festivalul se desfasoara pe parcursul lunii noiembrie si este dedicat promovarii „Noutatii muzicii vechi”. Programul din acest an (1-28 noiembrie) contine trei serii de evenimente conceptuale dedicate muzicii vechi (medievala, renascentista, baroca, bizantina, gregoriana).
Festivalul debuteaza la Palatul Bragadiru cu seria Early Music Winds (1-4 noiembrie).
Aceasta este formata din patru concerte consecutive dedicate familiilor de instrumente istorice de suflat (oboi, flaut drept, flaut traversier, corn natural). Cativa din cei mai renumiti interpreti, profesori si colectionari acompaniati de ansamblul belgian de muzica veche, Il Gardellino, vor dezvalui o parte din amintirile purtate de instrumentele lor peste tari si mari si timpuri stravechi. Seria este organizata in parteneriat cu Comunitatea Flamanda (Belgia) si Koninklijk Conservatorium Brussel.
Conceptul celei de a doua serii - Movie Gala Clavecinissimo (7 – 11 noiembrie) – propune trei elemente: un nou orizont de experimentare prin cinematografie, restaurarea unui inestimabil instrument din patrimoniul national si un final cu un concert de poveste.
Ea prezinta cinci filme dedicate unor povesti ale muzicii vechi, cu minunate interpretari muzicale (Gustav Leonhardt, Jordi Savall etc) in cele mai frumoase spatii de proiectii din Bucuresti si se incheie cu un concert de gala – Clavecinissimo - organizat la Muzeul National de Arta al Romaniei, in sala Auditorium. Movie Gala Clavecinissimo are ca scop principal strangerea de fonduri pentru restaurarea clavecinului istoric Ruckers - Taskin aflat în patrimoniul Muzeului National Peles. Doritorii isi pot achizitiona bilete - tichete de donatie cu valori variabile si pot dona pe earlymusic.ro.
Baroque Concerts, cea de-a treia serie a Festivalului, prezinta sase evenimente de inalta tinuta in cateva dintre cele mai frumoase sali de concert ale Bucurestiului: Sala Atelier (Teatrul National Bucuresti), Sala Radio, Sufrageria Regala (Muzeul National de Arta) si Salonul Cherchez (Muzeul National Cotroceni).
Printre artistii invitati in editia 2016 se afla nume importante ale muzicii vechi europene: Orchestra baroca a Uniunii Europene (EUBO), Orchestra baroca „Il Gardellino” (Belgia), Marcel Ponseele (oboi baroc), Jan de Winne (flaut traversier), Xavier Diaz Latorre (lauta), Andrew Lawrence-King (harpe istorice), ansamblul de dansuri istorice Passeggio (Cluj), ansamblul Codex (Sg. Gheorghe) si formatia de muzica veche romaneasca Trei Parale.
Festivalul de Muzica Veche Bucuresti este organizat cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti prin ARCUB si este finatat de Ministerul Culturii. Informatii complete despre program, bilete, abonamente si donatii se gasesc la adresa earlymusic.ro
Octombrie 2016