In cadrul licitatiei de arta impresionista si moderna, organizata la New York, Casa de licitatie Sotheby's a reusit sa stabileasca noi recorduri de preturi, unele lucrari fiind achizitionate cu mult peste cele mai optimiste asteptari. In total, Sotheby's a avut incasari de 278.548.000 dolari, suma aflata pe locul doi in istoria de 263 de ani a companiei. "Vedeta" incontestabila a serii a fost Paul Cezanne, o acuarela purtand titlul de Nature morte au melon vert, realizata de marele maestru francez (aflata pana acum intr-o colectie particulara), vanzandu-se cu 25.520.000 dolari, mult peste pretul maxim estimat de 18 milioane de dolari. Acest record a fost urmat indeaproape de Jesuiten III, lucrare de Lyonel Feininger, cumparata pentru 23.280.000 dolari. Initial, aceasta a avut un pret estimat de 7-9 milioane dolari, dar se pare ca era deosebit de valoroasa pentru colectionarii care au facut tot mai multe oferte, crescand ametitor pretul. 36 dintre lucrarile vandute au fost cumparate cu peste un milion de dolari fiecare, foarte apreciate fiind cele cateva compozitii pe hartie semnate Auguste Renoir si Giacomo Balla.
Paul Cezanne, Nature morte au melon vert
In mai 1990 Sotheby's inregistra un dublu record : cele mai bune vanzari din istoria companiei si din lume, dar de atunci nimeni nu a mai sperat in repetarea unui adevarat miracol. Chiar daca a lipsit putin pentru a depasi vechiul record, incasarile arata ca piata de arta este mai dinamica decat oricand, iar nume precum Cezanne, Picasso, dar si artisti mai putin cunoscuti dar valorosi isi gasesc usor cumparatori, la preturi impresionante.
S-a bucurat de atentia publicului si o lucrare celebra, Les Usines, realizata de Fernand Leger, pentru care s-a licitat cu inversunare, cei sase doritori ducand in final pretul la 14.320.000 dolari, desi cele mai optimiste estimari dadeau un pret maxim de 7 milioane. Pablo Picasso a fost un alt nume des rostit la Sotheby's, fiind puse in vanzare numeroase compozitii de pictura, grafica si sculptura ale artistului, provenind din asa-numita Perioada Roz. Tete d'arlequin, una dintre piesele seriei de opt portrete ale unui adolescent anonim (care include si deja celebrul Garcon a la Pipe, vandut in 2004, tot la Sotheby's, pentru 104.2 milioane), s-a vandut cu 15.160.000 dolari. O alta lucrare foarte rara a artistului, Les Amants (1832) s-a vandut cu 14.600.000 dolari, un nou record.
Tabloul Le Grand Cirque, realizat de Marc Chagall, s-a numarat la randul sau printre compozitiile cautate, fiind cumparat cu 13.760.000 dolari. Una dintre cele mai bune creatii semnate Chagall, din seria avand ca tema lumea circului, a fost foarte disputata de colectionari. O alta lucrare cu o tema similara a fost compozitia lui Joan Miro Peinture (Le Cheval de cirque), facand parte dintr-o serie de reprezentari abstracte ale unui cal de circ, realizate intr-o perioada in care Miro era foarte apropiat de suprarealisti. Pretul final : 8.440.000 dolari. Printre sculpturile puse in vanzare s-a numarat si Homme Traversant une place par un matin soleil, creatia lui Alberto Giacometti, vanduta cu 7.432.000 dolari, dupa ce nu mai putin de cinci colectionari au licitat pentru ea.
A fost si cea de a treia oara cand Sotheby's a pus in vanzare lucrari din renumita colectie a Familiei Neumann, de aceasta data fiind vorba de lucrarea lui Giacomo Balla Velocita d'automobile + luci, care face parte dintr-o serie ce exprima perfect principiile futurismului : dinamism, viteza, lumina. A fost cumparata cu 3.960.000 dolari.
Mai 2007