Zilele trecute a avut loc la Madrid a treia intalnire din cadrul programului editorial Vida Universitaria, initiat de editura Niram Art in colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, editie desfasurata si cu participarea Universitatii Santiago de Chile.
Evenimentul a avut loc la Facultatea de Stiinte ale Informatiei (Universitatea Complutense), in prezenta mai multor profesori universitari si studenti din Romania, Spania si Chile. Intalnirea academica a fost deschisa de vicedecanul Facultatii de Stiinte ale Informatiei, José Ignacio Población Bernardo, care a subliniat necesitatea de a “descoperi alte idei, din alte parti ale lumii” si moderata de Fabianni Belemuski, scriitor si jurnalist de origine romana. Au fost prezentate si dezbatute ultimele aparitii de carte academica ale editurii Niram Art: in domeniul criticii de arta, volumul El ocaso de lo bello de Petru Bejan, directorul Departamentului de Filosofie din cadrul Univ. Al. I. Cuza Iasi; in domeniul sociologiei, Corrientes de pensamiento en la investigación psicosociológica y jurídica, de Livia Durac, profesoara in cadrul Facultatii de Psihologie, Univ. Petre Andrei, Iasi si volumul de stiinte economice, El capitalismo, itinerarios económicos, de Ion Pohoata, profesor de economie la Universitatea A. I. Cuza. In cadrul aceluiasi proiect, este de mentionat aparitia in limba spaniola a amplului studiu despre filosofia lui Lucian Blaga, realizat de prof. Carmen Cozma de la aceeasi universitate ieseana: Lucian Blaga: El filosofar “bajo la especie del misterio”.
Volumul de critica de arta semnat de Petru Bejan reuneste articole publicate in presa culturala romaneasca de-a lungul anilor. In cuvintele autorului, „cititorul va fi familiarizat cu tendintele notabile din campul artei: ajustari si transgresiuni estetice, strategii, pro¬grame si proiecte artistice, personaje de referinta, institutii reprezentative.” Analistul de arta Diego Vadillo Lopez a rezumat principalele aspecte reliefate de criticul roman, facand referire la “dematerializarea artei”, “arta gazoasa” si alte definitii ale artei contemporane, termeni adoptati in mod original de Bejan.
Dezbaterea despre arta s-a terminat cu un mesaj cheie al criticului roman: “arta nu mai cauta frumosul. Categoria estetica a devenit caduca. Arta vrea sa fie acum mai mult interesanta, inovatoare, inteligenta, conceptuala.” O tema de mare actualitate, cea a capitalismului, a fost introdusa in discutie de profesoara Yanna Guttierez Franco, de la Departamentul de Economie Aplicata, care a dezbatut impreuna cu profesorul Ion Pohoata ratiunile din spatele succesului capitalismului, trecutul, prezentul si posibilul viitor al acestui sistem. In opinia Prof. Ion Pohoata, “capitalismul este, in ciuda defectelor sale, cel mai bun sistem creat de om”. Atentia s-a centrat, in mod special, si pe cazul Romaniei, pe tranzitia de la comunism la capitalism. La dialogul academic spaniol-roman pe teme economice, s-a adaugat contributia profesorului José Noguera Santaella, de la Universitatea Santiago de Chile, cercetator asociat al Centrului de Studii Latino-americane, care a prezentat o scurta istorie a ideilor
economice..
Prezentata de studenta Victoria Sanchez Acero, profesoara Livia Durac, membra a International Association of Women Philosophers si autoare a patru volume, a luat cuvantul, explicand importanta comunicarii in viata umana si principalele trasaturi ale comportamentului nonverbal, asa cum reies din cartea sa, recent disponibila in Spania. Directorul editurii Niram Art, colonelul Reales
Tercios Miguel Angel Galan Segovia, a evidentiat nivelul inalt de pregatire al profesorilor universitari romani, subliniind totodata faptul ca „desi academice, este vorba de carti de cultura generala, de sinteze si introduceri in domeniu, accesibile publicului tanar, curios si interesat”. Urmatoarele editii ale proiectului Vida Universitaria vor avea loc in lunile iunie si iulie 2015, in colaborare cu aceeasi universitate madrilena si cu mai multe contributii academice din Romania, Spania si America Latina.
Sursa foto: niramarteditorial.espacioniram.com
I. C.
Martie 2015