Cel putin doua ore suplimentare de sport in fiecare sambata pentru toti elevii din invatamantul preuniversitar, iar profesorii care vor participa la aceste ore facultative vor fi platiti dublu. Inedita propunere a deputatului PSD Florin Gheorghe ar trebui sa ii readuca pe copii si adolescenti in salile si pe terenurile de sport ale scolilor si in afara orarului deja stabilit pentru orele de cursuri. Unitatile de invatamant vor putea organiza aceste ore suplimentare si in colaborare cu federatii sau cluburi sportive.
Initial propusa ca o masura necesara pentru combaterea obezitatii in randul elevilor, ideea ar putea nu doar sa ii atraga pe acestia, dar si sa ofere in timp o mai mare posibilitate de selectie pentru sportul de performanta. Ramane de vazut daca proiectul nu va ramane doar la stadiul de idee si daca va fi aprobat si implementat in majoritatea unitatilor de invatamant.
Fara ambrozie pe proprietatile persoanelor fizice si juridice. Nectarul zeilor, otrava oamenilor.
O planta banala, des intalnita pe terenurile neingrijite, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este foarte nociva deoarece polenul acesteia provoaca in perioada infloririi (iulie-septembrie) afectiuni alergice ce pot evolua catre astm bronsic. Pericolul consta in cantitatea deosebit de mare pe care o produce, in faptul ca este invaziva, creste foarte usor si are o perioada mare de inflorire, 3 luni sau chiar 4 luni, daca vremea este calda si in octombrie. Nu trebuie sa confundam alergia produsa de ambrozie cu o alergie oarecare.
Ambrozia poate fi vazuta astazi peste tot, o privim cu satisfactie daca nu stim despre ce planta este vorba, pentru ca este verde, bogata, stufoasa, am putea fi tentati sa o plantam si pe balcon, dar nu e nevoie, bInefacerile ei ajung usor catre fiecare dintre noi, polenul ei fiind purtat de vant pe distante mari.
Nu intamplator aceasta planta pana mai ieri ignorata este "subiectul" unei noi propuneri legislative depuse recent la Senat, proprietarii de terenuri care nu o curata de pe suprafata detinuta putand primi amenzi intre 200 si 5000 de lei. Astfel, persoanele fizice care nu ingrijesc cel putin anual terenul detinut si nu distrug aceasta planta vor putea fi amendati, daca initiativa va trece la vot, cu 200 - 1000 de lei. Nici persoanele juridice nu sunt exceptate, in cazul lor amenzile incep de la 1000 de lei si pot ajunge pana la 5000 de lei.
Nicolae Ceausescu dadea in 1972 un decret de trecerea ambroziei pe lista plantelor de carantina pentru eradicarea cu substanțe chimice. Dupa 89 acest decret a fost abrogat, pentru ca era al lui Ceausescu, iar Ministerul Agriculturii nu a catalogat-o drept planta de carantina dupa 1990.
Dupa ce initiative similare au fost adoptate in Austria, Slovenia, China, Italia, SUA sau Canada, unde au fost introduse si metode de preventie pentru aceasta specie invaziva, considerata planta de carantina, Romania ar trebui sa implementeze la randul sau un astfel de program.
foro 1: Elena Miruna Dumitrescu
foto 2: voceatransilvaniei.ro
Septembrie 2016