Multe lucruri de interes turistic si chiar stiintific ofera Timişoara, unele stiute si valorificate de generatii intregi, altele abia scoase la suprafata in zilele noastre de arheologi.
Oamenii de stiinta au descoperit anul trecut in luna decembrie, in curtea Facultatii de Arte Plastice din centrul istoric, ziduri din fortificatia care strajuia Poarta Viena, iar sub acestea vestigii de 6000 de ani apartinand culturii Tiszapolgár, potrivit tion.ro.
Locuirea preistorica a zonei Timisoarei, confirmata pana deunazi doar de cateva fragmente ceramice aflate in colectia Muzeului Banatului, pare sa fie certificata prin noile dovezi.
Marturiile de data mai recenta trimit catre a doua cetate a Timisoarei, construita dupa cucerirea fortificatiei otomane de catre armata imperiala austriaca. Intre 1723-1765, austriecii cladesc ceea ce va fi considerat mai tarziu una dintre cele mai impresionante cetati bastionare de tip Vauban din estul Europei.
Din cele noua bastioane numai unul, bastionul Maria Thereza, s-a pastrat pana astazi, restul fiind distruse pentru a face loc noilor constructii. Sectia de etnografie, Bastion este adapostita in poarta Cetatii, reconstruita in stil Vauban, in secolul al XVII-lea.
Cladirea a fost restaurata intre 1968 si 1972, si prezinta publicului: elemente ale portului popular, tesaturi, broderii, icoane si obiecte de cult, covoare deosebite ca tehnica de confectionare. Fragmente din zidurile fostei cetati exista de asemenea in Parcul Botanic si pe Calea Al. Ioan Cuza.
Planul cetatii este gravat intr-o piatra din pavajul Pietei Unirii, unde se pot observa atat forma de stea cu noua colturi a fortificatiei, cat si trama stradala geometrica de inspiratiei baroca.
Sursa foto
I. C.
editor artline.ro
12 ianuarie 2012